Egyre trükkösebbek a japán markolójátékok

Biztosan emlékszik azokra a játékgépekre, melyekből egy kampó irányításával tudtuk kihalászni az olcsó ajándékokat, több-kevesebb sikerrel. Hihetetlen, de igaz, hogy Japánban ennek a fajta játéknak még mindig óriási sikere van, miközben nálunk már keresve is alig találni ilyen gépet.

Ezt a játékot Japánban ufó-fogónak nevezik. A lényege, hogy az ember addig irányít egy fogót, egy kis kart, míg azzal ki nem halássza a gépből az ajándékot. Persze a gépeket úgy csinálták meg, hogy csak nagy szerencsével nyerhessük el a kívánt tárgyat. De ez az olcsó, 100 jenessel (nagyjából 200 forint) működő gép még mindig nagyon népszerű a szigetországban. Rengeteg van belőle, rendkívül változatos tartalommal. Míg az ember azt gondolná, hogy az egyszerű plüssök jelentik a legtöbb megnyerhető kincset, kiderül, hogy Japánban drágább, érdekesebb és egyre furcsább tárgyakért is harcba szállnak. Amikor én voltam Japánban, akkor óriási figurákon, játékokon kívül édességeket, sőt különböző instant ételeket is lehetett markolni, nem beszélve az olyan hétköznapi használati tárgyakról, mint  a zsebkendő vagy a vécépapír. És ez csak a jéghegy csúcsa.

A játék tervezői most még jobban ki akarnak szúrni a játékosokkal, vagyis arra hajtanak, hogy azok még több pénzt dobáljanak be. Én sokáig figyeltem a játékosokat, és egyszer sem láttam olyat, aki kihalászott volna valamit. Az viszont biztos, hogy jó sok pénzt otthagytak. A siker aránya tehát eddig sem volt valami magas, a játék fenntartói azonban a legidegesítőbb módokon tesznek arról, hogy ne is legyen.

Nézzék meg az alábbi Twitter videót, ami egy idegesítő csalást mutat be: egy labda nem engedi, hogy hozzájussunk a nyereményhez.

 

Ennél a játéknál a jól látható csúszásgátló anyag nem hagyja, hogy a nyeremény a lyukba essen, így aztán megszerezni is igen nehéz.

kampo23434

Itt a kérdés az, hogy a hosszú dobozok hogyan férnek ki a lyukon?

kampofghfghft

A tárgyakat felvevő fogókat természetesen úgy állították be, hogy gyengébbek legyenek egy csecsemő karjánál is.

Majdnem
Majdnem.

Na ilyenkor mi van? Teljesen elakadás.
Na ilyenkor mi van? Teljes elakadás.
Belőled sem lesz varázsló.
Belőled sem lesz varázsló.

Ezek után most már teljes mértékben megértem, hogy miért nem engedtek videó felvételeket készíteni azokban a  játéktermekben, ahol 30-40 ilyen gép sorakozott egymás mellett egy teljes emeleten. A szigetországban egyébként azon negyedekben, ahol általában sok fiatal mozog, szinte minden sarkon találunk egy játéktermet, ahol elverhetjük a pénzüket. Az igazság az, hogy egyes ajándékokhoz sokkal olcsóbban és egyszerűbben is hozzájuthatunk, de valamiért furcsa izgalommal tölt el mindenkit ez a játék. Látjuk benne a hatalmas nyereményeket, az érdekes ajándékokat, és egyszerűen ki akarjuk próbálni. De a sok kudarccal teli próbálkozás elveszi az ember kedvét. Egy kedves japán ismerősöm azt mondta, hogy ő látott olyan gépet is, amelyiknél csak akkor vette észre a szinte láthatatlan hálókat, amikor épp megnyert volna valamit. A nyeremény nem esett le, mert valami felfogta. Hát nem ezt várnánk a becsületes japánoktól.

(Fotó:Twitter)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez