Magyar csapatnak üzentek a dél-koreai idolok

A K-pop idoloknak (sztároknak) mindenhol a világon óriási rajongótábora van. A magyar rajongók is lassan kezdik kinőni a szubkultúra kereteit, amit az is bizonyít, hogy egyre több koreai zenét képviselő csapat jelenik meg. Nemrégiben egy ilyen csapatnak üzentek a koreai sztárok.

A Globoport.hu stábja nemrégiben Dél-Koreában járt, útjuk során pedig a többi között alkalmuk volt a dél-koreai popipar nagyjainak munkájába is betekintést nyerni. Koreában a popzene olyan üzletté nőtte ki magát, ami milliárdos bevételeket jelent a nagyobb cégeknek. A rengeteg lemez, koncert, letöltés, ajándékok, rajongói találkozók, külföldi vendégszereplések hozzák a bevételek legnagyobb forrását, nem beszélve a számos filmes, televíziós promócióról. A sikernek nagyon egyszerű receptje van, ami mögött persze különleges marketingtevékenység áll. Egy táncos-énekes csapat ugyanis olyan zenei stílust képvisel, ami előadásaival, megjelenésével, rajongókhoz való hozzáállásával fiatalok millióit tudja fanatikussá változtatni. Aki igazi fan, az pedig a pénztárcáját is képes kinyitni.

edrghdfgdfg

Kis hazánkban is egyre bővül ez a rajongói kör, aminek alapját a japán popkultúráért rajongók alkották, mára azonban folyamatosan nő azok száma, akik kizárólag a koreai hullámért kezdenek rajongani. Magyarországon az elmúlt 2-3 évben jelentősen megugrott ez a szám, ami egyre több rendezvényt, versenyt, csapatot eredményez. Mivel a koreai állam fontosnak tartja a kultúra terjedését, nagyon sokban támogatja is azt, ebből a támogatásból pedig a fiatalok sem maradnak ki. A magyarországi Koreai Kulturális Központ a K-pop tánccsapatok, rendezvények támogatása mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy összehozza, és ösztönözze az alkotókat, akik a koreai kultúrát terjesztik.

Hasonló munkát végez egy magyar csapat is, a Home Made Asia, akik alapvetően az ázsiai zene népszerűsítésébe fogtak néhány éve, és akik ma sokkal inkább a koreai popzenével foglalkoznak. A tánc és énekfeldolgozások előadása mellett rendezvényeket, Music Awardsot, közösségmegmozgató fórumokat, országjáró projektet, online rádióműsort, videóbemutatókat, és önálló alkotótevékenységet folytatnak, közvetítve az ázsiai kulturális értékeket. A csapat egyébként már járt Dél-Koreában: ők képviselték Magyarországot a 2013-as K-Pop World Festival in Gangwon világversenyen. Nemrégiben angol nyelvű rádióblokkot indítottak egy szintén dél-koreai rádióban.

A Globoport.hu forgatócsoportja dél-koreai útja során több k-pop csapattal készített interjút, akik közül többen a Home Made Asia csapatát is üdvözölték, aminek igazán érdekes hatása lett. A csapat fiatal tagjai, illetve a videó nézői rávilágítottak arra, hogy milyen sokat is jelent a rajongóknak kedvenc sztárjuk egy-egy biztató szava. A kommentek alapján többen sírva fakadtak a videó nézése közben. Ezzel együtt számos külföldi rajongói csoport is megosztotta a közösségi oldalakon a videót, ilyen exkluzív anyagokhoz ugyanis ritkán juthatnak rajongói csoportok.

A Home Made Asia bemutatójából kiderül, hogy pontosan mit is üzent a mostanában igen népszerű fiúbanda, a BTS a magyaroknak, illetve látható a CLC, és az Oh My Girl együttes is.

A k-pop világhódításáról, a Big Bang sikereiről, az külföldi k-pop idolok problémáiról már írtunk korábban. Persze Ázsiában magyarok is könyvelnek el sikereket. Patai Anna például egy japán énekversenyt nyert meg. A tavalyi K-pop World Festival budapesti középdöntőjéről ITT olvasható összefoglaló.

(Visited 68 times, 5 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez