Kínaiak sohasem kaphatnak olyan hotelszobát, melyben négyes szám van

Több mint százmillió turista vág neki a világnak idén a Mennyei-Birodalomból. A világ szállodái ölik egymást, hogy megszerezzék a China Friendly (Kína-barát) minősítést. A nemzetközi szervezet csak igen alapos vizsgálat után ad ki ilyen minősítést.

Sohasem szabad a negyedik emeletre elszállásolni kínai turistát, és sohasem kaphatnak olyan szobát, melyben négyes szám is van. Kínai nyelven ugyanis a négyes szám majdnem úgy hangzik, mint a halál. Ezért minden kínai óvakodik tőle, hacsak teheti.

Ez tehát az első számú szabály, de nagyon sok minden van, amire egy hotelben gondolni kell akkor, ha kínai turistát akarnak fogadni. Például arra, hogy a kínai turisták döntő többsége nem tud angolul és még a latin betűket sem mindig ismeri. Ezért fontos, hogy minden információ kínai nyelven is ki legyen írva a hotelben, mely meg akarja kapni a China Friendly minősítést. Ugyanez vonatkozik az étlapokra is, de a pincéreknek ajánlatos megtanulni néhány szót kínaiul, mert sok félreértés elkerülhető. A tálalásnál fontos, hogy mindig legyen forró víz az asztalon- különösen ha húst rendelnek a vendégek. Nem ritka ugyanis, hogy a kínaiak a húst kézzel eszik. A gyümölcsöt mindig fel kell vágni, mert az egészben tálalt gyümölcs udvariatlanságnak számít. Amire a pincérnek szintén ügyelnie kell: a nők sohasem az elsők a kiszolgálás során. A legidősebb és legtekintélyesebb férfi az első, utána jön a többi férfi, majd a nők és a gyerekek.

Sok kínai szereti, hogyha rezsó van a szállodai szobában. Ott ugyanis kedvenc hazai ételüket percek alatt el tudják készíteni. Elég sok kínai van ugyanis, aki egészen egyszerűen képtelen megenni a külföldi kosztot. Nagyon sok kínai turista életében először utazik külföldre, és ezért nem tudja: miképp kell ott viselkedni. Ennek következtében a kínaiak ott is rendszeresen rágyújtanak, ahol ki van írva: dohányozni tilos! Gyakran köpködnek is, és ez európai környezetben visszatetszést vált ki. Spanyolországban már van néhány szálloda, mely visszaadta a China Friendly minősítést. A jövőben csak olyan kínai turistát akarnak fogadni, aki betartja az európai szabályokat. Sok brit és német turista ugyanis lemondja a rendelését, ha megtudja: kínaiak lesznek a szomszédai a szállodában.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez