Nyolcmillió mumifikált kutya egy tömegsírban

Csaknem 8 millió mumifikált kutyát találtak abban a katakombában, melynek feltárásával most végeztek az egyiptomi Szakkarában, az Anubisz templom mellett. A maradványok a késői fáraókorból származnak.

Egy 173 x 140 méteres katakombába temették el a mumifikált állatokat a sakál vagy kutyatestű isten, Anubisz temploma mellett az egykori főváros, Memfisz közelében. Anubisz az alvilág és a holtak oltalmazója és a balzsamozók istene is volt. A helyet már a 19. században felfedezték a régészek a gízai piramisokhoz közel fekvő és lépcsős piramisáról ismert Szakkarában, de a teljes feltárással, a kutyák számbavételével csak mostanra végeztek – adja hírül a livescience.com. .


Anubis_attending_the_mummy_of_Sennedjem

A kutatók azt mondják: Anubisz imádói vélhetően hálájukat fejezték ki az ősi istenségnek a kutyamúmiákkal. A fáraókori Egyiptomban egyébként rengeteg állatot mumifikáltak, az egerektől kezdve egészen a gazellákig, bikákig. Egyrészt azért, hogy a házikedvencek együtt lehessenek gazdáikkal a túlvilágon is, másrészt pedig azért, hogy élelmet biztosítsanak nekik odaát. Meg persze vallási okokból is. A kairói múzeumban külön termük van az állatmúmiáknak.

A most teljessé vált lelet alapján a kutatást vezető Paul Nicholson, az angliai Cardiff egyetemének archeológus professzora úgy véli: forgalmas hely lehetett a templom környéke, ahol állandó közösség élt, hogy kiszolgálja az állatkultuszt. A késői fáraókor idején, Krisztus előtt 747 és 332 között templomok, boltok álltak ott, ahol ma csak a sivatag van a piramisokkal és datolyapálmákkal, árusok kínáltak bronz istenszobrokat, papok végeztek istentiszteleteket és emberek ajánlottak fel áldozatokat, hogy teljesüljenek az álmaik. Kicsivel arrébb valószínűleg kutyatenyésztők dolgoztak, hogy elég állat legyen ezekhez az áldozatokhoz.

A katakomba mennyezetében foszíliákat is találtak: köztük egy több mint 48 millió éves tengeri ragadozóét. Akkoriban azt a vidéket az ősi Tétisz-tenger borította, Azt persze nem lehet tudni, hogy a kutyák tömegsírját készítő egyiptomiak tudtak-e ezeknek a foszíliáknak a létezéséről.

A környéken egyébként más állatok, ibiszek, majmok, héják, bikák bebalzsamozott tetemeivel is találtak katakombákat.

Fotók: Discovery News, wikipedia

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez