Bennégett a házban egy palesztin kisfiú – telepes támadás Ciszjordániában

Ciszjordániában egy másfél éves kisfiú halt meg az éjjel, amikor Nablusz közelében felgyújtottak két házat. A gyanúsítottak zsidó telepesek – közölte az izraeli rendőrség.

A kisgyerek szülei és négyéves bátyja megsérültek, kórházba kerültek. A támadók a “bosszú” szót fújták héber nyelven festékspray-vel az egyik ház falára, mielőtt elhajították a Molotov-koktélokat.

Netanjahu kormányfő terrortámadásnak nevezte a Twitteren a történteket. A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságban domináns Palesztin Felszabadítási Szervezet szerint Izraelé a teljes felelősség a 18 hónapos Ali Saad Dawabsha meggyilkolásáért, a történtek egyenes következményei annak, hogy Izrael évtizedek óta hagyja, hogy a telepesek büntetlenül terroristáskodjanak Ciszjordániában.

Az IDF, az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint a támadók kora hajnalban jutottak be a faluba, lobbantották lángra a házakat és fújtak héber feliratot az egyik épületre. Még keresik őket. A rendőrök azt feltételezik, hogy nacionalista indítéka lehet a gyújtogatásnak. Az elkövetés módja hasonlít az úgynevezett “árcédulás” támadásokéra, amelyek  során zsidó szélsőségesek palesztinok házait rongálták meg vagy gyújtották föl, hogy megbosszulják a zsidó telepek ellen végrehajtott támadásokat. Egy kéttannyelvű iskola is a lángok martaléka lett tavaly.

Az 1967-ben megszállt Ciszjordániában körülbelül félmillió lakója van a mintegy 100 zsidó telepnek. Ezeket a nemzetközi jog és a nemzetközi közösség törvénytelennek tartja, ám Izrael ezt vitatja. Tavaly az Európai Unió be is tiltotta a tej és a baromfi importját az izraeli telepekről. Egyébként korábban a telepekről ITT írtunk hosszabban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez