Piák, prostik és drogok: szaúdiak titkos élete

Nagy ivászatok és drogfogyasztás kicsapongó partikon. Szigorú törvények ide vagy oda, erről számolnak be a Szaúd-Arábiában élő britek, akiket felháborított az, hogy korbácsolásra ítélték alkoholbirtoklásért az egyik honfitársukat.

Korántsem ritka az a kép, amely a minap járta be a világot egy burkában részegen fetrengő szaúdi nőről – állítják a sivatagi királyságban élő britek. Akik az után döntöttek úgy, hogy lerántják a leplet az ottani valóságról, hogy 350 korbácsütésre ítélték egy idős honfitársukat, akinek bort találtak a kocsijában.

Nos, a külföldiek, akik maguk is tartanak vad partikat fallal körbevett lakóparkjaikban a sivatagi királyságban, azt mondják: nincs ez másképp helyi szomszédaiknál sem. A fiatalok között egyre jobban terjed a drogfogyasztás, és az a drog a legnépszerűbb, amivel az Iszlám Állam fegyveresei bátorítják magukat egy-egy akciójuk előtt. És amiből szinte hihetetlen mennyiséggel bukott le a múltkor egy szaúdi herceg a bejrúti reptéren.

De alkohol is bőven folyik ezeken a bulikon, állítólag gyakorlatilag a szigorú hatóságok orra előtt – mondják. Így igazán kérdéses, hogy a brit nagypapát miért büntették mindössze néhány üveg háziborért a kocsija csomagtartójában.

Oké, elméletben az alkohol tényleg tilos. Még halálra is ítélhtik azt, akinél találnak, bár legtöbbször beérik a hatóságok a korácsolással vagy a börtönnel. Ez azonban korántsem tartja távol a szaúdiakat attól, hogy sört főzzenek, bort, vagy valami még erősebbet erjesszenek, mondjuk krumpliból. Vagy csempésszenek – mondják Szaúd-Arábiában élő britek a Daily Mirror-nak.

A partik pedig igazán vadak. Még nyugati szemmel is. A lakóparkok hangulata akárcsak a nyaralóhelyeké, gyakran látni helyieket a füvön italospohárral a kezükben. “A legtöbb fickónál, akit ismerek, ládákban áll a Jack Daniels vagy más pia. Gyakori a kérdés, hogy tudunk-e nekik alkoholt eladni” – meséli egy másik forrás a BBC-nek.

A jelenség nem új. A Wikileaks szivárogtatta ki, hogy öt évvel ezelőtt hogyan tartot bulit az egyik herceg 150, 20-as, 30-as éveiben járó vendégnek, patakokban folyó piával és a szupergazdagok közé vegyülő prostikkal.  A résztvevőket a házigazda státusza védte a hatóságoktól – mondta egy amerikai diplomata. A Wikilaks jóvoltából nyilvánosságra került távirat szerint egy üveg Smirnoff vodka 1500 riálba (115.000 forint) került, a helyi változat viszont csak százba (7.700).

De nem állnak meg az alkoholnál: a Szíriában készült drog, a Captagon egyre népszerűbb. Ez az a bizonyos, az ISIS-nél is használatos kábítószer. Amit a másik oldalon is be-bekapnak a Szíriában háborúzók, így hosszabban maradnak éberek, tovább tudnak egymással harcolni. “A gazdag szaúdi fiúk imádják: halálos őrület bontakozott ki belőle. Drága sportkocsiikkal 150-re gyorsulnak, aztán viccből behúzzák a kéziféket” – mondja az egyik, Szaúd-Arábiában élő brit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez