Félsz a szexuális zaklatástól? Bérelj testőrnőt!

Egyiptomban az ENSZ adatai szerint a nők 99,3 százalékát érte már valamilyen formában szexuális zaklatás, a durva beszólásoktól és “véletlen” tapizásoktól az erőszakig. A jelenség új foglalkozást teremtett. Egyre több a női bodyguard.

Nem csak az egyiptomi, de az odalátogató arab nők is egyre gyakrabban igényelnek személyi védelmet, mégpedig olyan nőktől, akik képesek arra, hogy távol tartsák a zaklatókat. És most már meg is kaphatják, ügynökségeken keresztül. Naglaa Mohamed is testőrnek állt. A dolog úgy kezdődött, hogy felhívta egy barátnője, és megkérdezte tőle, hogy nem vállalná-e el a személyi védelmét.

Elvállalta. És azóta ez a munkája. A 41 éves, zömök nő korábban állatkerti gondozó volt. Most pedig fiatal nőket kísér el az egyetemre, üzletasszonyok mellett teljesít szolgálatot, vagy olyan arab nőkre vigyáz, akik Egyiptomban turistáskodnak. Azt mondja az Aswat Masriya című lapnak, hogy a nők jobban szeretik, ha egy nő védi őket.

Így hát egyre több egyiptomi nő vállal ilyen munkát. Egyre nagyobb rájuk a kereslet, miután a nyilvános helyek egyre kevésbé biztonságosak.

Egyiptomban korábban a közvélemény, sőt a rendőrök is szinte mindig az áldozatokat hibáztatták a szexuális erőszakért. Hogy túl kihívóan öltözködnek vagy viselkednek. Közben meg tetőtől talpig fátyolba burkolt nőket ugyanúgy ér zaklatás, mint bárki mást. A hozzáállás azonban változóban van, sokat szigorítottak a büntetési tételeken is, miután a Sziszi elnök beiktatását ünneplő tömeg közepén, a Tahrír téren nyilvánosan erőszakoltak meg egy nőt tavaly. Most pedig az egyik televíziótól a közösségi média hatására kirúgtak egy ismert műsorvezetőnőt, aki a megerőszakolt áldozatot korholta a képernyőn.

De a jelenség ettől még maradt, és sokan fel is vették a harcot ellene. Önvédelmi tanfolyamok vannak nőknek (egy ilyenről, személyes tapasztalat alapján ITT írtunk), pink taxik indultak női sofőrökkel, az Uber pedig tréninget biztosít az autóvezetőknek. A Falcon Group International, Egyiptom legnagyobb biztonsági cége is felismerte a lehetőséget, már 2010-ben, és főként bankokban, egyetemeken, hotelekben, bevásárló központokban veti be női alkalmazottait, miután kiképezte őket egyebek mellett harcművészetekre és önvédelemre.

Visszatérve a szabadúszó testőrre, Naglaa Mohamedre: ő álommunkának tartja, amit csinál. A maga ura, rugalmasabb a munkaidő, mint az állatkertben volt – sorolja. Igaz, a fizikai erejére még nem nagyon volt szükség. Egyszer ütött meg egy férfit, aki a lányát molesztálta. Büszke a munkájára, amit frissen vasalt egyenruhában és haját lófarokba fogva, kendőben vagy baseball-sapkában végez. “Otthon nőies vagyok, de ebben a szakmában fontos, hogy tiszteljenek és tartsanak tőlem, és erre rá kell játszanom azzal is, ahogyan kinézek. Női testőr vagyok, nem csak nő.”

Pedig a fizikai veszélyek mellett a társadalom rosszallásával is szembe kell néznie. Sokan kérdezik tőle, hogyan mert olyan szakmát választani, ami hagyományosan a férfiak felségterülete. De a férje támogatja, a lánya pedig a nyomdokaiba akar lépni. Fegyvertelen és tiszta tekintetű, de a klienseivel nem barátkozik. “Az a dolgom, hogy megvédjem őket. Ennyi. És egy ütés az öv alá elég.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez