Majdnem lebontották a Kheopsz piramist

Nehéz idők járnak mostanság a 4 és félezer éves gízai piramisokra.

A minap egy német 18 évest tiltottak ki örökre Egyiptomból, amiért felmászott a Kheopsz piramisra, most pedig három helybéli férfit vettek őrizetbe, mert áruba bocsátották azt. Pontosabban a darabjait.

Az ókori világ hét csodájának egyetlen megmaradt építményéről letöredelték a köveket, és egyenként 250 egyiptomi fontért (úgy 9 ezer forintért) árulták őket. A hír városi legendaként kezdett terjedni, azzal együtt, hogy a piramisoknál dolgozó alkalmazottakról van szó, de a műmlékek minisztériuma az egészet tagadta.

Mire az egyik magántelevízió, a Dot Maszr elindult Gízába, és filmre vette, amint valóban a piramis darabjait árulják az ott dolgozók. A felvételt kirakták a Facebook-ra, ahonnét rengetegen megosztották, és másnap már kopogtatott is a három fickónál a rendőrség. A belügyminisztérium közleménye szerint műemlékrongálásért és vandalizmusért indítanak eljárást ellenük.

Az álruhás tévésnek egyébként 300 fontért sikerült szert tennie egy piramisdarabra. “Gránitot vagy alabástromot szeretnél?” – kérdezi a videón az egyik most letartóztatott férfi. Aztán előáll a kődarabbal a Kheopsz piramisból, és azt is elárulja, hogy a külföldieknek, nagyságtól függően, 100-500 fontért adják el a köveket. Vagyis már csak adták. Legalábbis ők hárman.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez