Amikor még nagy kincs volt a videólejátszó Kubában

Az utóbbi években rengeteget fejlődött Kuba, és ma már a turistákra is jobban odafigyelnek. De milyen volt az élet ebben a Karib-térségi országban korábban? Dr. Kiss Róbert Richard az Inforádió Világszám című műsorában elmesélte a hallgatóknak.

Régi, 1959 előtti amerikai járművek, szocialista autócsodák és Coca Cola-koppintás. Kuba korábban nem arról volt ismert, hogy globalizált termékeket árul boltjaiban, vagy hogy modern közlekedési eszközökkel furikázzák az embereket, de meglepő módon zsigulimó már akkor is volt az országban.

Ma már persze ezek a dolgok is megváltoztak, hiszen Kuba is fejlődésnek indult, de azért még mindig találkozni olyan dolgokkal, amik a régi időkre emlékeztetnek. A korszerű autók és házak mellett máshol örülnek, ha van áram az otthonukban. A videólejátszók pedig anno igazi kincsnek számítottak.

„Soha nem felejtem el, hogy amikor megérkeztünk, a tiszteletünkre elővették az ágy alatt tartott videót. Be volt csomagolva. Gondosan kibontogatták, majd féltve őrzött kincsüket, egy 2002-es felvételt tartalmazó VHS kazettát belehelyezték a lejátszóba, és várták a hatást. A kazetta kicsit sercegett, kicsit fodrozódott, de a rapénekes öltözéke tisztán látszott” – mesélte a műsorvezető arról a kubai családról, ahol vendégül látták, majd hozzátette, hogy Kubában az amerikai zenék gyakran legyőzik a hagyományosat, korábban pedig a televízióban leginkább csak két csatorna volt fogható, de azok is általában politikai műsorokat adtak.

Mivel nincsenek mindenhol ilyen technikai csodák, így sokan a szabad ég alatt töltik idejüket. Felhőtlenül szórakoznak, táncolnak, mulatnak és spontán összejöveteleket tartanak. Megvan ennek is a varázsa, az biztos.

i4

A látogatók szórakoztatására még külön golfpályát is nyitottak, valahol pedig egy egész bevásárlóközpontot húztak fel. A bátrabbak kipróbálhatják a tandemugrást gyakorlott vezető társaságban, vagy dzsungelnéző túrán is részt vehetnek szovjet gépeken, esetleg felszállhatnak az egyik, szörf és sárkányrepülő házasításával létrehozott furcsa szerkezetre. Programokban tehát nincs hiány. Bár a műsorvezető elmondása szerint az eszközök olykor elhasználtak, az emberek nagyon profik és segítőkészek.

Nagyon jó az egészségügyi ellátás Kubában, akárcsak az oktatás. Meglepő azonban, hogy a helyiek magyar forintra átszámítva körülbelül 4 ezer és 25 ezer forint között keresnek havonta. Az árak ennek megfelelőek, de mégsem annyira. Fűteni azonban nem kell, tehát az nem jelent külön kiadást. Érdekesség, hogy Kubában még Magyarországról is tanítanak. Az újságíró szerint ott többen ismerik hazánkat, mint az Egyesült Államok egyes területein.

Annak ellenére, hogy Kuba nem a legfejlettebb ország, az emberek boldogok, és sokan elégedettnek mondják magukat a gazdasági helyzetük ellenére is. A bűnözés nem jellemző, esetleg néhány területen. Nyilván vannak, akik többre vágynak és útnak indulnak egy jobb élet reményében. Az emberek kedvesek, barátságosak és közvetlenségük révén nagyon könnyű velük ismerkedni. A szomszédok is úgy járkálnak egyik házból a másikba, és veszik kölcsön a dolgokat, mintha az a sajátjuk is lenne.

Hallgassa ön is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével, péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez