El nem hinnéd, ki tiltotta most be a burkát

Amit eddig erővel kényszerített ki, azt most tiltja az Iszlám Állam. Legalábbis Moszulban és legalábbis az iráni Press TV értesülése szerint.

Biztonsági okokból tiltja a testen kívül az arcot is elfedő ruhadarabok viselését az ISIS – adja hírül a Press TV. Korábban kötelező volt a nőknek a burka az Iszlám Állam uralta területeken, Szíriában is, Irakban is. A fátyol viselését külön női kommandók ellenőrizték, és a hírek szerint volt arra is példa, hogy komoly retorziókat alkalmaztak, ha úgy gondolták: túl áttetsző az anyag.

Hát most hajtűkanyart vett a burka-politika. Az iraki Moszulban betiltották a fátyolviselést, legalábbis a katonai és biztonsági létesítmények környékén. Az előzmény az, hogy több magasrangú ISIS-parancsnok is úgy lelte halálát, hogy burkába öltözött nők támadtak rájuk.

A fátyol persze másutt továbbra is kötelező. Alig néhány napja történt csak, hogy a fegyveresek azért támadtak nőkre, mert a szemük állítólag látszott a burka alatt.

A közösségi médiában most sokan azt firtatják, hogy ha az iraki hadsereg, ahogy ígéri, tényleg kiűzi a jövő év elején Moszulból az iszlamistákat, akkor azok vajon hogyan fognak menekülni? Volt már rá ugyanis nem egy példa, és nem csak Irakban és Szíriában, hogy harcosok nőknek öltözve próbáltak meglógni válsághelyzetben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez