Nincs remény – Nigériában 75.000 gyermek halhat éhen

400.000 gyermek éhezik Nigéria északkeleti államaiban, Bornóban, Adamawában és Yobéban. Közülük 75.000-ren meg is halhatnak néhány hónapon belül az élelemhiány miatt – áll az ENSZ jelentésében.

A Boko Haram fegyveresei miatt több, mint kétmillió embernek kellett elhagynia az otthonát Nigériában. Közülük több százezren tartózkodnak a Bakassi menekülttáborban Maiduguriban. Az itt élők nagy része hónapok, de olyan is van, aki évek óta nem látta a családját. A legtöbben az iszlamista terrorcsoport golyózápora elől menekültek el, amikor a milicisták megtámadták a szülőfalujukat a fent nevezett tartományok valamelyikében.

A táborban is kilátástalan a helyzet: élelmezésük a segélyszervezetek szállítmányaitól függ, rengetegen alultápláltak, és semmi reményük nincs arra, hogy a jövőben bármi változik majd. Bornóban legalább 15 menekülttábor működik, és mindenhol szörnyű körülmények uralkodnak.

A nigériai kormány és a szomszédos országok összefogása a dzsihádisták ellen az elmúlt néhány hónapban lehetővé tette, hogy a szövetségesek belépjenek az addig elszigetelt északkeleti tartományokba, ahol több százezer ember, számtalan szétszakított család küzd az éhség ellen.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezetének munkatársa, Tim Vassen szerint a táborokban lévő emberek egyetlen alternatívája, ha ott maradnak – de így könnyű célpontok lehetnek a terrorista csoportoknak. Ezért az is elképzelhető, hogy hamarosan újból útnak indulnak Európába a tömegek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez