EU: nem zárjuk be az ajtót

Európának szüksége van a bevándorlókra. Az Unió “külügyminisztere”, Federica Mogherini Máltán beszélt erről egy tanácskozáson, melynek fő témája Európa elöregedése és a bevándorlási probléma kezelése volt.

Tavaly több mint 4500 menekült és migráns fulladt a vízbe, miközben Olaszországba vagy Máltára akart bejutni. Ez szomorú rekord – mondta az EU külügyeinek irányítója. Az Európai Bizottság azzal indokolja a bevándorlók befogadásának a szükségességét, hogy Európa már ma is a legöregebb kontinens és ez a folyamat tovább erősödik. Ha minden így megy tovább, akkor 2060-ban az EU polgárainak csaknem egyharmada 65 évesnél idősebb lesz! Ekkora terhelést a társadalombiztosítási és az egészségügyi rendszer egészen egyszerűen nem tud elviselni – hangsúlyozta Federica Mogherini.

Európa nyitott marad a bevándorlók számára – erősítette meg az EU külügyi főnöke, utalva arra, hogy az új amerikai elnök falat épít a mexikói határon, hogy megakadályozza az illegális bevándorlást. Sok európai nem lelkesedik a tömeges bevándorlásért. Különösen a muzulmánokkal kapcsolatban vannak fenntartások. A Chatham House felmérése szerint az európai polgárok 55%-a egyetért Trump-pal abban, hogy korlátozni kell a muzulmánok beengedését, mert az növelheti a terrorizmus veszélyét. Brüsszel 160 ezer menekült újraelosztását szeretné elérni, hogy tehermentesítse a főbb befogadó országokat (Németország, Olaszország, Svédország), de a tagállamok lelkesedése meglehetősen visszafogott. Eddig csak 15 ezer menekültet sikerült újra elosztani az Európai Unióban, ahol az idei választások egyik fő témája éppen ez: beengedjen-e Európa nagyszámú menekültet és migránst Afrikából és Ázsiából? Erre a kérdésre is válaszolniuk kell a holland, a francia, az olasz és a német választóknak az idén. Németország tavalyi jó gazdasági eredményeinek egyik fő oka éppen a bevándorlók beengedése volt – állapították meg a szakértők. Angela Merkel kancellár, aki az arcát adta a menekültprogramhoz, ennek ellenére népszerűségi problémákkal küzd, mert a német közvéleményt is megosztja a kérdés: szüksége van-e Európának több millió bevándorlóra Afrikából és Ázsiából?

Fotó: Federica Mogherini / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez