Megbocsátott fiai gyilkosának egy szaúdi férfi – de miért?

A két fiút az unokafivérük ölte meg egy vita hevében, fél évvel ezelőtt. Megsebesítette az öccsüket is.

A Közel-Kelet egyes országaiban megkímélheti a gyilkosok életét az áldozatok családja. Ez azonban nagyon ritka. Olyannyira, hogy rendkívül nagy port vert fel és világszerte a címlapokon szerepelt, amikor 3 éve egy iráni anya járt el így az akasztófa tövében a fia gyilkosával.

Ha a rokonok megbocsátanak neki, akkor nem végzik ki a bűnöst, csak vérdíjat kell fizetnie a hátramaradottaknak. Akár egy egész vagyont. Így van ez Szaúd-Arábiában is.

A mostani esetben azonban az apa, Saad Mohammed Abdallah Al-Manszúr Al-Sahrani még ettől is eltekintett. Azt mondja, az Isten kedvéért. “A gyilkos a nagybátyám unokája és egyben a lányom férje. Két fiamat lőtte le egy vitában és a harmadikat is megsebesítette. Az egész éppen a szoros rokoni kötelékek miatt különösen fájdalmas.”

A gyilkos édesapját is őrizetbe vették. “Ez nagyon elszomorított” – mondja az áldozatok apja. “A testvéremnek tekintem őt és magam fizettem ki érte az óvadékot – egyrészt mert aggaszt az egészsége és a kora, másrészt mert szerintem nem szabad őt büntetni azért, amit a fia tett. Ez nagyon is meglepte a rendőröket. Főleg, mikor azt mondtam, hogy egészen addig a börtönben maradok vele, amíg ki nem engedik.”

Kiengedték. Ekkor a gyilkos apja és a törzsi vezetők felkeresték az áldozatok apját, és azt kérték: bocsásson meg a bűnösnek is. “Ez meghatott. Isten kedvéért megbocsátottam. De miután az egyik megölt fiamnak van egy kisfia, akinek jogában áll jóvátételt kérni a gyilkostól, nem tudom, mikor engedik szabadon.”  Ha szabadon engedik egyáltalán. Mert a megbocsátás csak a kivégzéstől menti meg a gyilkost – a börtöntől nem.

Fotó: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez