Így bukott le Törökországban egy kisgyerekes orosz pár, amikor az Iszlám Államhoz akart szökni

Egy fiatal orosz párt vettek őrizetbe két kisgyerekkel Törökországban. Akkor kapták el őket, amikor át akartak kelni a határon Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

Szvetlana Uhanovát az orosz média szerint még otthon szervezte be az ISIS. A most 23 éves nő négy évvel ezelőtt elvált az első férjétől és hozzáment egy szélsőségeshez. Vele és két gyermekével utazott júniusban Törökországba, hogy aztán onnét továbbálljanak Szíriába. A kislányok közül Liza 6 éves – ő az első házasságából született, míg a másfél éves Amina a másodikból.

Hamis útlevelekkel próbáltak bejutni Szíriába. A jövő héten visszatoloncolják őket Oroszországba vagy Azerbajdzsánba – az utóbbi a férj szülőhazája.

Amikor még jelen volt a közösségi oldalakon.
Amikor még jelen volt a közösségi oldalakon.

A Komszomolszkaja Pravda arról ír, hogy a török hírszerzés az orosztól kért segítséget, hogy minél többet megtudjon arról a toborzócsoportról, amely a fiatal nőt is beszervezte. Mindenek előtt arra kíváncsiak, hogy ki az orosz szélsőségesek kapcsolattartója Szíriában.

A Meduza című orosz weboldal úgy tudja: Uhanova sms-ben kérte az első férjét, hogy se őt, se Lizát ne kerestesse. A férfi a szüleivel mégis Törökországba ment, hogy megpróbálja hazavinni a kislányát. Rá is találtak a szökevényekre – ők értesítették a török hatóságokat arról, hogy mit tervez a pár. Ezután kapták el őket a határon. A nő hidzsábot viselt, második férje mellett áttért az iszlámra. Szomszédjai és egykori ismerősei arról számoltak be az orosz médiának, hogy kidobta a televízióját, a számítógépét szórakozásra nem használta többé, kilépett minden közösségi oldalról.

Fotó: Uhanova, kislányai, első és második férje / Facebook / Szaratov.kp.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez