Belgium flamand része követné a katalán példát?

Carles Puigdemont bármikor menedékjogot kérhetne nálunk – jelentette ki a flamand autonómia belügyminisztere a hétvégén.

Korábban a flamand országrész miniszterelnöke, Geert Bourgeois azt kérte Brüsszeltől, hogy gyorsítsa fel azt a folyamatot, melynek eredményeképp autonóm tartományok is az EU tagjai lehetnének, nemcsak nemzetállamok. Jelenleg az EU kiáll a spanyol kormány mellett, melynek hívei nagy tüntetést rendeztek vasárnap Barcelonában.

Több százezer tüntető Katalónia kiválása ellen Barcelonában

A válság kezdete óta nem volt még ilyen jelentős tüntetés Katalónia fővárosában, ahol meglehetősen kaotikus a helyzet. Josep Borrell, az európai parlament exelnöke arra hívta fel a honfitársait, hogy mindenki menjen el szavazni december 21-én. Az El Mundo című lap felmérése szerint a függetlenség ellenfelei – ha csekély mértékben is -, de többségben vannak Katalóniában. Jelenleg az állás 43-42 a függetlenség ellenfelei javára.


Hétfőn munkába megyek – közölte a leváltott katalán elnök

Carles Puigdemont polgári engedetlenségre szólította fel a katalánokat azt követően, hogy a központi kormány felfüggesztette Katalónia autonómiáját és választásokat írt ki december 21-re. Mariano Rajoy spanyol kormányfő abban bízik, hogy Katalónia polgárainak a többsége belátja: a függetlenség kikiáltásával a leggazdagabb spanyol tartomány többet veszítene, mint amennyit nyerne. Az Európai Unió ugyanis újra megerősítette, hogy a független Katalónia nem maradhatna része az integrációnak.

Jelenleg külföldön senki sem ismeri el Katalónia egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. A nagyhatalmak fővárosaiban üdvözlik a spanyol miniszterelnöknek azt a döntését, hogy rendezzenek tartományi választást Katalóniában. Ahol jelenleg meglehetősen zavaros a helyzet: sok bank és vállalkozás arra készül, hogy miközben tovább folytatja működését Katalóniában, a székhelyét áthelyezi valamelyik másik spanyol tartományba. A tartomány rendőrfőnöke lemondott, miután Madridban távozásra szólították fel.

Fotó: Barcelona / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez