Kirúgták a Nobel-díjas írónőt az írószövetségből Romániában

Herta Müller német írónő a Bánátban született, sváb családban. Első könyve Bukarestben jelent meg 1982-ben. A Ceausescu-korszakban a könyveket erősen cenzúrázták. Ezért az írónő megjelentette első könyvét a német Rowohlt kiadónál is Németországban.

A Securitate azonnal rászállt, és nem is hagyta nyugodni egészen addig, amíg nem emigrált. A Nobel-díjat már Németországban kapta meg. Románia írószövetsége sohasem vette fel a Ceausescu-korszakban.

Most viszont, Ceausescu bukása után 29 évvel a Nobel-díjas  írónővel tudatták: kizárta őt tagjai közül az írószövetség Romániában. Indoklás: nem fizette a tagdíjat. Herta Müller tiltakozott. Válaszképpen megváltozott az ítélet: a Nobel-díjas írónő tagságát nem szüntették meg az író szövetségben, csak felfüggesztették.

Miért ez a tragikomédia? Miért kellett kizárni Románia egyetlen Nobel-díjas írónőjét abból a szövetségből, melynek a tudomása szerint tagja sem volt? A válasz megkapóan egyszerű: idén választásokat tartanak az írószövetségben Bukarestben. Az írószövetségben még mindig ugyanaz a csoport tartja kézben a hatalmat, mint Ceausescu idején. Nicolae Manolescu elnök és csapata aktívan együttműködött a Securitatéval. Akkor is, amikor Herta Müllert és másokat üldöztek Romániában. Ezért lett hirtelen nemkívánatos személy a román írószövetségben Románia egyetlen Nobel díjas írója: Herta Müller.

Fotó: Herta Müller a Heinrich Böll-díj átvételekor 2015-ben / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez