Hawaii betilt bizonyos napvédő termékeket, hogy megvédje a korallzátonyokat

Az óceánok élővilágának pusztulásáért ugyanis felelősek azok a kemikáliák is, amelyek a népszerű termékek alkotórészei.

Hawaii-on a héten elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely a korallzátonyok pusztulásáért felelős napvédő termékek forgalmazását szigorítja. Az oxibenzon és oxtinoxát tartalmú napvédő krémek, olajok és további, UV-sugárzás ellen védő készítmények forgalmazása tilos lesz 2021-től – amennyiben Hawaii kormányzója, David Ige is aláírja  törvényt.

0000cs

A lépésre nagy szükség van, hiszen a közelmúltban több tanulmány is alátámasztotta a kemikáliák káros hatását az óceán ökoszisztémájára. A Haereticus Környezetvédelmi Laboratórium felmérése szerint az emberi bőrről a vízbe kerülő vegyületek hozzájárulnak a korallok kifehéredéséhez, ami nem más, mint a korallokban élő algák kilökődése. Ez a folyamat ugyan visszafordítható, de ha későn jön a segítség, a színes korallokból csak az élettelen mészváz marad meg.

000hawaii

Évente körülbelül 14.000 tonna napvédő krém kerül a Föld vizeibe, ami súlyosan érinti a világ korallzátonyait a Környezetvédelmi és Méregtani Archívum adatai szerint. Így a törvény beiktatásával Hawaii példaértékű lépést tehet az óceánok egészségéért. Az államban nem ez az első erőfeszítés, ami ezt a célt szolgálja: a Hawaiian Airlines gépein a múlt hónapban ingyenes termékmintákat kezdett el osztani természetes összetevőkből álló napvédőkből, amelyek nem tartalmazzák a két káros vegyületet. A fedélzeten még egy 11 perces tájékoztató filmet is vetítenek a korallzátonyokat érintő környezetszennyezésről a turistáknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez