A Sopronban született Terézia Mora kapta idén a legrangosabb irodalmi díjat Németországban

A Georg Büchner-díjat korábban olyan rangos német és osztrák íróknak ítélték oda, mint a Nobel-díjas Günther Grass, illetve Elfriede Jelinek. A zsűri különösen azt emelte ki a Magyarországon született német írónő műveiből, hogy aktuális témákkal foglalkozik.

Gyakran ír olyan emberekről, akik hazájuk elhagyására kényszerülnek. Ez most rendkívüli mértékben időszerű – állapította meg a Német Nyelvi és Irodalmi Akadémia, amely Terézia Morának adta idén a legrangosabb német irodalmi díjat.

Az írónő 1972-ben született Sopronban. 1990-ben költözött Berlinbe, ahol azóta is él. Ő volt Esterházy Péter fordítója Németországban. 2013-ban a Német Könyvdíjjal tüntették ki a Szörnyeteg című művéért. A Georg Büchner-díj nyilvánvalóan hozzájárul ahhoz, hogy a Magyarországon született írónő műveit még jobban megismerjék az egész német nyelvterületen.

Georg Büchner drámaíró elsősorban a Woyzeck című drámájával írta be magát az európai irodalom történetébe. Ebből a drámából operát is írt Alban Berg, filmet forgatott Werner Herzog. A Woyzeck a kiszolgáltatottság olyan fokát mutatja fel, amelyet korábban csak nagyon kevesen tartottak elképzelhetőnek Európában.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez