Trump lefújta külügyminisztere észak-koreai útját

Idén már negyedszer látogatott volna Phenjanba Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, de Trump másképp döntött. Nem haladnak elég jól Észak-Korea akciói az atomfegyverek megsemmisítésére – írta Twitteren az Egyesült Államok elnöke.

A valóságban a kémműholdak azt mutatják, hogy Észak-Korea nem állította le sem nukleáris, sem pedig rakétafejlesztési programját. Kim Dzsongun csak kétértelmű ígéreteket tett, melyeket most Washington szeretne egyértelművé tenni: külföldiek által ellenőrzött nukleáris leszerelést akar Észak-Koreában. Ezt kellett volna Pompeo külügyminiszternek közölnie Phenjanban. Trump elnök magát hibáztathatja azért, hogy egy PR-siker érdekében nem ért el egyértelmű döntést Észak-Korea atomfegyvereinek ügyében Szingapúrban.
Donald Trump persze nem az az ember, aki saját magát hibáztatja, hanem gyorsan bűnbakot keres: Kína a felelős mindezért! Ezt állította komoly képpel Trump Twitter üzenetben. Kína azért akadályozná Észak-Korea nukleáris leszerelését, mert Amerika keményen fellépett ellene a kereskedelmi háborúban. Kevesen hiszik azt az amerikai szakértők között, hogy Pekingnek ekkora befolyása lenne Észak-Koreára. Kim Dzsongun csak kihasználja azt a lehetőséget, melyet Trump teremtett neki. Most újabb csúcstalálkozót akar, hogy növelje presztízsét. Trump úgy nyilatkozott korábban, hogy hajlik egy ilyen  találkozóra.
Egyelőre annyi biztos, hogy Dél-Korea elnöke szeptemberben Phenjanba látogat, vagyis az enyhülés tovább folytatódik a két Korea között. Trump most mindenekelőtt a novemberi félidős választásokra figyel: számára létérdek, hogy a republikánusok nyerjenek. Ha ugyanis meggyengül az őt támogató párt a washingtoni kongresszusban, akkor közeleg az impeachment veszélye. Vagyis jogi eszközökkel eltávolíthatják a Fehér Házból, pedig Donald Trump 2024-ig akar az Egyesült Államok elnöke maradni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez