Izrael az új orosz rakétavédelmi rendszer ellenére is támadja Szíriát

Oroszország Sz 300-as rakétavédelmi rendszerrel látja el Szíriát – jelentette be személyesen Putyin elnök. Azt követően döntött így, hogy a szír légvédelem tévedésből lelőtt egy orosz harci gépet, a fedélzetén 15 emberrel.

Szíria természetesen bocsánatot kért szövetségesétől és közölte: a támadó izraeli gépeket akarták lelőni, de azok elrejtőztek az orosz gép mögött! Izrael is sietett bocsánatot kérni, de természetesen a szír légvédelmet tette felelőssé a balesetért. Korábban Netanjahu miniszterelnök kérte Putyin elnököt: ne szállítsa le az Sz 300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának. Putyin akkor teljesítette Netanjahu kérését, mondván, Szíriában nincs szükség erre a korszerű rendszerre. Most megváltoztatta a véleményét: Szíria olyan új orosz rakétavédelmi rendszert kap, amely nem téveszti össze az orosz gépet az izraelivel. Ráadásul az új rendszert egy ideig orosz tisztek kezelik majd Szíriában. Mit tesz Izrael?

Továbbra is támadjuk az iráni célpontokat Szíriában 

Ezt hangsúlyozta Benjamin Netanjahu miniszterelnök, miután hírt kapott Putyin döntéséről. Izrael nem hajlandó elfogadni, hogy Irán katonailag berendezkedik Szíriában. Ezért a légierő rendszeresen támadja a feltételezett iráni célpontokat az Izraellel szomszédos Szíriában. Csakhogy a szír légvédelem minden izraeli célpontra lő, amely megsérti a légteret! Az új orosz rakétavédelmi rendszer megnöveli az izraeli támadók sebezhetőségét. Egyben annak a kockázatát, hogy Izrael és Oroszország szembekerül egymással katonailag Szíriában.

Eddig Izrael előre értesítette az oroszokat a várható támadásokról, nehogy összeütközésre kerüljön sor. Mi lesz ezután, ha orosz tisztek irányítják Szíria rakétavédelmét? Netanjahu erről nem nyilatkozott, de megerősítette: Iránt továbbra is első számú ellenségüknek tekintik. Mindent megtesznek a gyengítése érdekében Szíriában és másutt is. Ez finom célzás arra, hogy Izrael arra kapacitálja Donald Trumpot: indítson megelőző támadást Irán ellen. Erről a tábornokok lebeszélik Trumpot Washingtonban, de az amerikai elnök legutóbb igen harciasan nyilatkozott Irán ellen az ENSZ-közgyűlésben. A korábban sem könnyű helyzet tehát egyre nehezebben áttekinthető a Közel-Keleten, ahol Szíriában már nyolcadik éve folyik a polgárháború a külső hatalmak nyílt támogatásával …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez