Történelem: az Emírségekbe érkezett Ferenc pápa

Ma este először lépett az Arab-félszigetre katolikus pápa.

A katolikus egyházfőt Abu Dhabi koronahercege, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan hívta meg egy vallásközi konferenciára. Ferenc pápa kedden misét is pontifikál, erre 120 ezer embert várnak.

Az Egyesült Arab Emírségekben csaknem 1 millió római katolikus él, a legtöbben a Fülöp-szigetekről és Indiából érkeztek. A héten videóüzenetében a pápa arról beszélt: boldoggá teszi, hogy új fejezetet írhat a vallások közötti viszonyban. “Az Istenben való hit egyesít és nem szétválaszt, közelebb hoz bennünket egymáshoz különbözőségeink ellenére és távolabb visz az ellenségeskedéstől.”  Méltatta az Egyesült Arab Emírségeket, amiért példát kíván nyújtani együttélésből, testvériségből, kultúrák találkozásából.

Indulása előtt az egyházfő elítélte a régóta húzódó jemeni konfliktust, melyben gyerekek is szenvednek, főképp az éhségtől és melynek az Egyesült Arab Emírségek is tevékeny résztvevője a szaúdiak vezette koalíció részeként. Tavaly Ferenc pápa azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy előzze meg a már úgyis tragikus humanitárius helyzet további romlását Jemenben.

Abu Dhabiban Ferenc pápa Ahmed al-Tayebbel, a kairói Al-Azhar nagyimámjával is találkozik. A Vatikánban abban bíznak, hogy a pápai vizit lazíthat a templomépítési korlátozásokon a térségben – különösen a szomszédos Szaúd-Arábiában, ahol tilos nem muszlim imahelyet emelni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez