Pakisztáni Al Kaida terrorista pere New Yorkban

Bombamerényleteket tervezett a 28 éves pakisztáni férfi Európában és Amerikában. Az egyik Al Kaida sejt fel akarta robbantani a metrót New Yorkban. Az ügyben már három Al Kaida tagot elítéltek Amerikában.

A pakisztáni Abid Nasseer Nagy Britanniában vett részt először nagyszabású merénylet kitervelésében: Manchester városában akartak bombarobbantásokkal pánikot kelteni. Az MI5, a brit kémelhárítás, ezt megakadályozta. Most a titkosszolgálat hat tisztje is tanúskodni fog New Yorkban. A pakisztáni férfit 2013-ban adta ki Nagy Britannia az Egyesült Államoknak. Ott azonban nem sikerült bíróság elé állítani az Al Kaida terroristát sőt ki sem lehetett utasítani. Védőügyvédje ugyanis azt állította, hogy ha kiutasítanák, akkor veszélybe kerülne az élete szülőhazájában, Pakisztánban.
A brit hatóságok ezért Amerikának adták ki, ahol életfogytig tartó börtönbüntetést kaphat annak ellenére, hogy csak tervezett, de nem hajtott végre terrorakciót. Szeptember 11 óta jelentősen megszigorították a törvénykezést terrorista ügyekben az Egyesült Államokban, ezért Nagy Britanniában gyakorlattá vált: kiadják a terroristákat az USA-nak, mert ott jóval nagyobb az esélye annak, hogy a bíróság hosszú időre kivonja a forgalomból az iszlamista terroristákat.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez