Szaúdi művész kontra svájci óragyár

Ahmed Mater még 2012-ben készített egy képet, amely a Kába kő körül hullámzó tömeget ábrázolja Mekkában. MágnesességI, ezt a címet adta neki. Az alkotás most visszaköszön egy órareklámban. Nem egy az egyben persze, de azért félreérthetetlenül, legalábbis a művész szerint.

A híres és patinás Omega SA céget perelte be plágiumért, szerzői jogokkal való visszaélésért a szaúdi művész – adja hírül a francia művészeti magazin, a Quotidien de l’art.

Az eredeti mű egy fekete mágnest ábrázol, körülötte vasreszelékkel. Egy olyan sorozat részeként készült, amelyben Ahmed Mater a mekkai zarándoklat, a hadzs koncepcióját fejti ki. A fekete mágnes jelképezi a Kába kövét, a fekete drapériával letakart kocka alakú épületet a mekkai Nagymecset központjában. A képet kiállították a British Museumban is Londonban.

A művész keresete szerint az Omega a Kába kövét a Seamaster Aqua Terra modellel váltotta fel a kifogásolt reklámban, jóllehet ő semmilyen körülmények között nem járult volna hozzá a mű felhasználásához, lévén szó kényes vallási témáról. De a jelek szerint a hozzájárulását nem is kérte senki. A művész jogi képviselője azt állítja: az Omega sok év munkáját semmisítette meg azzal, hogy azt a benyomást kelti: Mater gúnyolódott az iszlámon. Vélhetően arra gondolt, hogy profán célra használtak fel egy vallási témájú művet. Kárpótlásként másfél millió dollárra tart igényt a művész.

A svájci óragyár nem látszik aggódni a per miatt. A kommunikációs részleg vezetője, Brastien Buss azt mondta az al Arabya-nak: folyamatban lévő jogi ügyleteket nem kommentálnak, de annyit elárul, hogy biztosak abban, helyesen jártak el. A reklámkép csak azt húzza alá, hogy a szóbanforgó modell ellenáll a mágnesességnek. Márpedig, mint mondta, ez a történelemben az első olyan óra, amelyet képtelen megzavarni a mágneses mező, és ez bizony nagy technológiai eredmény. A mágnesességet pedig mindenhol hasonló képekkel illusztrálják – mondja az Omega képviselője. A svájci óraóriásnak vélhetően kapóra jött a per. Extra reklámlehetőséghez jutott vele.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez