Nincs több kóser vagy halal vágás Dániában

Győztek az állatvédők: betiltották tegnap a halal és a kóser vágást Dániában. Az ottani muszlimok és zsidók zúgolódnak: azt mondják, az állatok jogait a vallás fölé helyezték a dánok.

Az állatvédők már régóta követelték Dániában, hogy az országban ne lehessen az iszlám vagy a zsidó vallás előírásainak megfelelően végezni az állatokkal a vágóhidakon. Mert míg a többi esetben elkábítják az állatokat, mielőtt megölnék őket, a halal és a kóser vágásnál alapfeltétel, hogy a tudatuknál legyenek az utolsó pillanatig.

Az agrárminiszter, Dan Jørgensen azt mondta a dániai TV2-nek: az állatok jogai megelőzik a vallást – adta hírül a brit Independent. A dániai zsidó vezetők antiszemitizmust kiáltanak, és beavatkozásról beszélnek a vallásszabadságba. A nonprofit Danish Halal nevű csoport vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a muszlimokkal és a zsidókkal szemben egyaránt ellenséges lépés volt a törvény jóváhagyása.

A Danish Halal már aláírásokat is gyűjt egy tiltakozó petícióhoz. A dániai zsidók vezetője, Finn Schwartz pedig azt mondta a Jerusalem Post-nak: ha egy társadalomban vallási kisebbségek léteznek, akkor tisztelni kell őket, még akkor is, ha a többségnek nem tetszenek bizonyos dolgok, amiket csinálnak. Ha olyan alapszabályokat változtatnak meg, amelyek érintik a kisebbségeket, akkor nyíltan meg kell vitatni azokat.

Izraelben a vallásügyi miniszter helyettese, Eli Ben Dahan rabbi ennél sokkal élesebben fogalmazott: szerinte a döntés az egyre erősődő európai antiszemitizmusról szól, amelyik most “megmutatja a valódi színeit”. A dán nagykövet ezt a kijelentést nagyon sértőnek nevezte.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez