Civileket gyilkolt a szudáni légierő az „eltitkolt háborúban” Kék Nílusban

Szudán, Kék Nílus – A szudáni légierő Kék Nílus államot bombázta, amely Dél-Szudánnal határos. A támadásban három civil meghalt és 21-en megsebesültek – jelentette a helyi SPLM-N lázadó szervezet, amely hadban áll a kartúmi rezsimmel.

A lázadók szóvivője azt mondta, hogy a légicsapások július 27-én és 28-án történtek Ora Balilában, Magafban és Wadaka Nelleiben. A szudáni hadsereg nem nyilatkozott az ügyben. Kék Nílus állam a külvilágtól elzárt terület, ahova a szudániak nem engedik be,a külföldi humanitárius szervezeteket és újságírókat, ezért független forrásokból nem lehet megerősíteni a híreket. Gyakorlatilag mindenki azt mond és tagad le, amit akar.

Az ENSZ több jelentést is kapott korábban arról, hogy a szudáni erők légicsapást mértek Kék Nílus államra július 22-én, de áldozatokról és sebesültekről, akkor nem érkeztek hírek.

A szudáni kormány Kék Nílusban és Dél-Kordofánban harcol az SPLM-N lázadó szervezettel. A harcok még 2011 júliusában robbantak ki. Az összecsapások miatt körülbelül 200 ezer ember menekült el a két államból, ahol katasztrofális a helyzet. Az SPLM-N a 2008-ig tartó szudáni polgárháború idején a déliek oldalán harcolt. Kartúm folyamatosan azzal vádolja a dél-szudáni kormányt, hogy titokban támogatja az SPLM-N lázadókat. Az SPLM-N még az év elején szövetséget kötött a darfuri JEM lázadó csoporttal, annak érdekében, hogy elűzzék Omar Hassan al Bashir elnököt a hatalomból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez