Együttműködési megállapodást kötött Trócsányi Egyiptomban

Együttműködési megállapodást írt alá egyiptomi kollégájával Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki a kedden véget ért négynapos egyiptomi látogatása során tárgyalt az alkotmánybíróság, illetve a legfelsőbb bíróság elnökével is, valamint részt vett a Szegedi Tudományegyetem alexandriai partnerintézetének évnyitóján.

 Trócsányi László az MTI-nek Kairóban elmondta, hogy az egyiptomi igazságügyi miniszterrel, Mahfúz Száber Abdel-Káderrel kötött megállapodás értelmében a két minisztérium a jövőben együtt kíván működni olyan területeken, mint például a vegyes házasságokból adódó gyermekelhelyezés kérdése, mégpedig úgy, hogy a gyermekek érdekeit szem előtt tartva “elkerüljük azokat az eseteket, amelyek évekig tartó hercehurcával járnak”.

A tárgyalások során szorgalmazták a minisztériumok közti tapasztalatcserét egyebek mellett az áldozatvédelem, tehát a sértett és az elkövető kapcsolatával foglalkozó ismeretrendszer terén is. A magyar igazságügyi miniszter szerint elsősorban a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni, és meg kell vizsgálni, hogy az áldozatok milyen segítségnyújtásban részesülnek Egyiptomban, illetve Magyarországon.

A hosszú távú tapasztalatcsere érdekében a megbeszélések Magyarországon folytatódnak, ahol konferenciák megrendezését tervezik, és szakértők cseréjére is lehetőség nyílik.

Adli Manszúrral, az alkotmánybíróság elnökével – és az átmeneti időszak volt államfőjével – az alkotmány szerepéről értekeztek, tekintettel arra, hogy az észak-afrikai országban ez év januárjában, Magyarországon pedig 2011-ben új alaptörvény lépett érvénybe. “Megállapítottuk közösen azt, hogy az alkotmány mind itt, mind Magyarországon társadalmi kohéziós szereppel bír. Ebben fontos szerepet játszik egy ország múltja és történelmi hagyományai, s ezeket mindkét alkotmány tartalmazza – mondta Trócsányi, s hozzátette – vannak bizonyos gyökerek, amelyek az alkotmányos identitás szempontjából fontosak.”

Az igazságügyi miniszter szerint a tolerancia kérdése is megjelenik az egyiptomi alaptörvényben, nevezetesen a keresztény hagyományok rögzítése, tehát az, miként tudnak a különböző vallási csoportok együtt élni. “Mindketten hangsúlyoztuk, hogy országaink célja az alkotmányosság betartása, és a gyakorlatban való megvalósulása, illetve a jogállamiság fenntartása” – mondta.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának múlt heti ülésén egy európai képviselő aggodalmát fejezte ki az egyiptomi emberi jogi helyzettel kapcsolatban, amelyet szerinte a válogatás nélküli őrizetbe vételek és az aránytalanul súlyos bírói ítéletek jellemeznek. Több bírósági határozat váltott ki nemzetközi felháborodást, például amikor idén tavasszal két egymást követő, egyenként rövidebb mint egyórás tárgyalás alatt közel 1200 embert ítéltek halálra, amiért halált okozó zavargásokban vettek részt.

Ezzel kapcsolatban Trócsányi László az MTI-nek elmondta, hogy ezekről az esetekről konkrétan nem esett szó, ugyanakkor rámutatott: “Mi felhívtuk a figyelmet arra, hogy az emberi jogok megvalósulását nagyon fontosnak tartjuk. Beszámoltam arról is, hogy Magyarországon 1990 óta nincs halálbüntetés, és beszéltünk a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán ezzel kapcsolatosan folytatott vitákról is” – tette hozzá.

Az egyiptomi fél a magyar igazságügyi miniszter elmondása szerint érzékeltette, hogy halálbüntetés csupán kivételes esetekben születik, és rendkívül bonyolult eljárási szabályok alapján hajtják azt végre, tehát egyáltalán nem biztos, hogy kivégzésre kerül sor. A miniszter a megbeszélések során mindazonáltal igyekezett jelezni, hogy folyton nő azoknak az országoknak a száma, amelyek a halálbüntetéssel szemben foglalnak állást.

Ezen kívül Trócsányi Martonyi Jánossal, a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központjának elnökével, korábbi külügyminiszterrel, valamint Szabó Gábor rektorral részt vett az alexandriai Senghor egyetem idei tanévnyitóján. A megnyitón beszédet tartott Trócsányi és Martonyi is.

A két egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelynek értelmében az Université Senghor d’Alexandrie egy kampuszt létesít Szegeden, lehetővé téve, hogy frankofón területekről származó afrikai diákok jöjjenek Magyarországra tanulni. A Senghor ezen diákjai egy kétéves képzés eredményeként megkaphatják a Szegedi Tudományegyetem diplomáját is. “Magyarország nagyon fontosnak tartja, hogy minél több tehetséges külföldi fiatal tanuljon nálunk, hiszen ez is lehetővé teszi, hogy később gazdag együttműködés alakuljon az érintett országokkal” – hangsúlyozta Trócsányi.

Az egyiptomi tárgyaló partnereknek a magyar igazságügyi miniszter meghívásokat nyújtott át, amelyet mindhárman érdeklődéssel fogadtak, s jelezték, hogy Magyarországot fontos stratégiai, gazdasági partnernek és baráti országnak tekintik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez