Feloldották a szükségállapotot a Burkinai Köztársaságban

Néhány órával kihirdetése után feloldotta a szükségállapotot a Burkinai Köztársaság (Burkina Faso) elnöke, Blaise Compaoré, és bejelentette, hogy kész tárgyalni az ellenzékkel az átmeneti kormány megalakításáról.

 “Kész vagyok nyílt tárgyalásokra az átmeneti időszakról, amelynek végén átadom a hatalmat” – közölte Compaoré, akinek nyilatkozatát péntekre virradóra idézte a média.

Az államfő csütörtökön jelentette be, hogy feloszlatta a kormányt, és szükségállapotot léptetett életbe a nyugat-afrikai országban zajló zavargások miatt, amelyek során tüntetők gyújtogattak a parlamentben. Az ellenzéki tüntetők betörtek a parlament és az állami televízió épületeibe, majd az elnöki palota elé vonultak, hogy tüntessenek a 27 éve hivatalban lévő elnök hatalmának meghosszabbítása ellen.

A hadsereg vezetője csütörtök este bejelentette, hogy a törvényhozást is feloszlatják, és legfeljebb egyéves időtartamra átmeneti kormányt állítanak fel. “Az alkotmányos rendhez való visszatérés nem tarthat tovább 12 hónapnál” – jelentette ki Honoré Traoré tábornok.

Bénéwendé Sankara, az ellenzék egyik hangadója azt állította, hogy a zavargásokban harmincan meghaltak és mintegy százan megsebesültek. Más hírügynökségi jelentések három halottról szólnak. Sankara szerint Compaoré távozása nem képezheti vita tárgyát. Az ellenzéki vezető “államcsínynek” nevezte a történteket.

A demonstrációt az váltotta ki, hogy a parlament csütörtökön tervezett szavazni arról, engedélyezze-e a következő választáson való indulást Compaorénak. A tüntetések hatására a kormány visszavonta az államfő újbóli indulását lehetővé tevő törvénytervezetet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez