Muszlim vallási vezetőt öltek meg Kenyában

A vallási vezető éppen hazafelé tartott, amikor ismeretlen fegyveresek megtámadták és lelőtték Mombasa Kitur negyedében – közölte a helyi rendőrség parancsnoka.

Sheikh Salim Bakari Mwarangi köztudottan békepárti volt, aki elítélte a radikális iszlamisták tevékenységét és támogatta a kenyai kormány terror-ellenes intézkedéseit. A vallási vezető egy helyi muszlim érdekvédelmi csoport és a mombasai békebizottság tagja is volt. Mawarangi szorosan együtt működött a kenyai kormánnyal, hogy visszaszorítsák az országban működő különböző radikális vallási csoportok térnyerését és sokat tett annak érdekében, hogy megakadályozza a fiatalok beszervezését. A rendőrség szerint nincs kizárva, hogy valamelyik helyi szélsőséges csoport végzett a muszlim pappal.

Mombasa a kenyai muszlimok központja és itt található a legnagyobb muszlim közösség az országban. A helyi muszlimok közül sokan támogatják a Szomáliában működő al Shabab lázadó szervezetet, amely rendszeresen hajt végre terroristatámadásokat az országban. A helyi hatóságok már régóta küzdenek az ellen, hogy felszámolják a városban működő szélsőséges csoportokat, amelyek rendszeresen toboroznak fiatalokat, hogy harcoljanak az al Shabab oldalán és öngyilkos-merényleteket hajtsanak végre Kenyában, illetve a szomszédos Szomáliában.

Helyi aktivisták azonban jelezték, hogy a kenyai kormány terror-ellenes intézkedései rengeteg helyi muszlimot felháborítottak. A Westgate bevásárlóközpont elleni támadás óta a rendőrség folyamatosan zaklatja az országban élő muszlim közösségeket. A kormány pedig azzal vádolta meg őket, hogy együttműködnek a szomáliai lázadókkal. A rendőrség gyakran brutális kegyetlenséggel lép fel ellenük. Emellett tömeges letartóztatásokat is végrehajtanak a muszlim közösségeken belül. Sokszor előfordult, hogy a rendőrségi túlkapásoknak ártatlan civilek is áldozatul esetek, akik elítélik a radikálisok eszméit és tevékenységét. A rendőrséget pedig rengeteg kritika éri, amiért képtelenek megvédeni a civil lakosságot és megelőzni a merényleteket az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez