Megfelezik a menekültek élalmiszeradagját

Felére kényszerül csökkenteni mintegy félmillió, többségében szomáliai és dél-szudáni menekült élelmiszer fejadagját az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) a fogyatkozó források és a világban jelenleg tapasztalható humanitárius válságok nagy száma miatt – jelentette be a világszervezet szóvivője pénteken New Yorkban.

Farhan Haq elmondta, hogy bár az Élelmezési Világprogram mindent megtett ennek elkerülésére, nem maradt más lehetősége, mint napi ezer kalóriára csökkenteni a Kenyában befogadott félmillió menekült élelmiszeradagját. A szóvivő kifejtette, hogy a kenyai programnak 38 millió dollárra lenne szüksége menekültügyi missziójának következő hat havi
működtetéséhez, ebből 15,5 millió dollárra sürgősen az ellátás 2015 januárjáig való biztosításához. Paul Turnbull, a WFP kenyai programjának igazgatóhelyettese sajtóközleményben úgy fogalmazott, a fejadag felére csökkentése a legvégső eszközük, és azért kell ehhez folyamodniuk, hogy 10 hétig kihúzzák a rendelkezésre álló élelmiszerkészletből, miközben segítséget próbálnak szerezni a nemzetközi közösségtől. Az Élelmezési Világprogram havi 9700 tonna élelmiszert oszt szét a Kenyában lévő mintegy 500 ezer menekült között, aminek a költsége csaknem 10 millió dollár. A menekültek gabonafélét, hüvelyeseket, növényi olajat, tápanyagban gazdag kukorica-szója keveréket és sót kapnak, napi és fejenkénti 2100 kalóriányit. A kisgyerekek és a terhes nők és a szoptató anyák különleges élelmiszereket kapnak, nehogy alultápláltak legyenek. A WPF teljes mértékben önkéntes hozzájárulásokból fedezi a segélyek költségét. Kenyában 2015. január végén számítanak az újabb élelmiszerszállítmányra, az Egyesült Államokból érkező segély hat hétre lesz elegendő. Addig marad a fél adag. Az Élelmezési Világprogram tájékoztatása szerint 2014-ben 68,8 millió dollárnyi segélyt kaptak a kenyai misszióra. Az ENSZ jelenleg öt nagy humanitárius válságot kezel, a szíriait, az irakit, a dél-szudánit, a közép-afrikai köztársaságbelit és a nyugat-afrikait. A WFP arra számít, hogy máshol is a kenyaihoz hasonló intézkedést kell hoznia. Októberben már arra kényszerült, hogy csökkentse a szíriai menekültek adagját. Észak-Korea és Kongó esetében is meg kellett ezt tennie a közelmúltban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez