Ma végre előkerül Putyin?

Március 5-óta az orosz elnököt keresi a világ. Állítólag ma Szentpéterváron találkozik a kirgiz elnökkel. Almazbek Atambajev már a helyszínen van.

Még a múlt héten jelentette a Kreml sajtóirodája, hogy ma hivatalos látogatáson fogadja a kirgiz elnököt Vlagyimir Putyin az északi fővárosban. Jelenleg azonban nem a találkozás témája foglalkoztatja a médiát, hanem hogy valóban ott lesz-e az orosz elnök is. Bár az interneten, beleértve a kirgiz elnök honlapját, már megjelent a kép, amint a szentpétervári kormányzó, Georgij Poltavcsenko fogadja a reptéren Almazbek Atambajevet, Putyin megjelenésével kapcsolatban még mindig nem oszlottak el a kételyek.

Azt ugyan lehet tudni, hogy az államfők a kétoldalú kapcsolatokról, a közös projektek megvalósításáról és az együttműködés kilátásairól az Eurázsiai Gazdasági Unió keretein belül tárgyalnak majd, a mikor azonban kérdéses. A Rosszija24 csatorna ugyanis még pénteken közölte élő adásban, hogy a Putyin-Atambajev találkozó lezajlott. A televízió később azt mondta a hírrel kapcsolatban: hiba történt.

Akárhogy is, a kérdésre még mindig nincs válasz: hova tűnt Vlagyimir Putyin? Mivel már 11 napja nem jelent meg a nyilvánosság előtt, az összeesküvés elméleteken kívül, hogy tudniillik már régen meghalt, a legtöbben valamilyen egészségügyi problémára gyanakszanak, a botox-kezeléstől kezdve az osztrák specialista végezte hátműtétig. A legprózaibb lehetőséggel az ellenzéki Dozsgy televízió állt elő tegnap délután. Forrásuk szerint az orosz elnök influenzásan fekszik valdaj tavi rezidenciáján. A hírrel kapcsolatban Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta: „Nem kommentáljuk, téma lezárva.”

A mai újságok már azt feltételezik, hogy Atambajev majd Szentpétervárról utazik el a szomszédos Novgorod megyében található rezidenciára, hogy találkozzon Putyinnal. Mindeközben ma délelőtt újra szóba került az egész „Hova tűnt Putyin?” kérdést kirobbantó asztanai találkozó. Az eredeti tervek szerint Alekszandr Lukasenkónak, Nurszultán Nazarbajevnek és Vlagyimir Putyinnak március 12-13-án kellett volna találkoznia a kazah fővárosban. Múlt heti elhalasztásakor többen firtatták az okokat, beleértve az orosz elnök egészségi állapotát is, de Dmitrij Peszkov megint csak nem kommentálta azt. A hármas találkozóra március 20-án kerül sor – jelentette ma a Kreml sajtóirodája.

Kép: Almazbek Atambajev és Vlagyimir Putyin Szocsiban, 2015.02.07. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez