Nemzetek kavalkádja az 52. Afrika Napon – képekkel

Közel hatszáz ember gyűlt össze a városligeti Mezőgazdasági Múzeumban tegnap este, hogy közösen ünnepelje meg az Afrikai Unió elődjének 52 évvel ezelőtti megalapítását. A rendezvényen, amelyet a Magyar Afrika Társaság több afrikai ország budapesti nagykövetségével közösen szervezett, a színes kulturális programok mellett valódi gasztronómiai élményekkel is gazdagodhattak a kontinens országai iránt érdeklődők.

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, annyian foglaltak helyet a múzeum dísztermében este hat óra után néhány perccel, amikor Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke rövid köszöntőjével megnyitotta az 52. Afrika Napot. Beszédében kiemelte, hogy Afrikát nem csak azok érzik magukénak, akik a kontinens szülöttei, hanem mindenki, aki megismerhette, megszerethette és szívébe zárhatta a sokszor fekete kontinensként emlegetett, mégis rendkívül változatos és sokszínű földrészt.

Az AHU alapítója ezt követően a rendezvény másik fővédnökének, Lizeth Nawanga Satumbo Penának, Angola magyarországi nagykövetének adta át a szót, aki örömét fejezte ki, hogy hazánk egy kisebb szünet után ismét aktív kapcsolatra törekszik az afrikai országokkal. A Magyarországra akkreditált nagykövetek doyenje beszéde végén magyarul köszönte meg a jelenlevőknek, hogy ellátogattak a rendezvényre és együtt ünnepelnek az afrikai országok képviselőivel. Emellett felkérte az esemény díszvendégét, Dr. Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy a műsorok megtekintése után együtt járják végig az egyes afrikai nemzetek standjait. Az Igazságügyi Minisztérium vezetője beszédében rámutatott, hogy bár Magyarország sosem volt koloniális nagyhatalom, mégis létfontosságú, hogy jelen legyen Afrika vérkeringésében. Egy olyan Afrikáéban, amely a Föld legdinamikusabban fejlődő társadalmát és gazdaságát tudhatja magáénak. Nem beszélve az 54 ország nyújtotta kulturális és nyelvi sokszínűségről.

Kulturális sokszínűségből az Afrika Napon sem volt hiány, hiszen „bemelegítésként” a több mint húsz éves múltra visszatekintő, Prima Primissima-díjas Csillagszemű Táncegyüttes tartott bemutatót. Őket az afrikai Oscar-díj, az African Academy Movie Award legjobb filmzenei kategóriájának tavalyi győztese, Agorosso követte, aki a Magyar Afrika Társaság meghívására érkezett hazánkba, hogy gitártudásával kápráztassa el a rendezvény közönségét. A fiatal zeneszerző autodidakta módon, önmagát tanítva kezdett el gitározni szülőhazájában, Malawiban, ahonnan hamisítatlan afrikai dallamokat hozott magával mostani látogatására. A lágy, tradicionális hangzásvilág után az African Melody Band nevet viselő, hattagú nigériai formáció lépett a színpadra és ütemes konga-előadással, valamint némi ráadástánccal zárta az est „kötött” programját.

Az izgalmak azonban ezt követően sem csillapodtak, hiszen az immáron hagyományosnak mondható tombolasorsoláson értékes ajándékokat, bármely afrikai országba szóló repülőjegyet, kávéfőzőt, festményt nyerhettek azok, akiknek kedvezett a szerencse. Azok pedig, akiknek nyeremény nem jutott, a kulináris élvezetekben lelhették örömüket, hiszen a mogyorós csirkepörkölttől kezdve a sült banánig mindenki megtalálhatta a saját ízlésének megfelelő fogást.

A sokszínű Afrika országainak alaposabb megismerése mellett a rendezvény remek alkalmat biztosított arra is, hogy oldott hangvételű, kötetlen beszélgetések keretében újabb közös ötletek szülessenek, baráti és munkakapcsolatok szövődjenek, amelyek segíthetnek tovább építeni hazánk és Afrikai országainak kapcsolatát. Ennek első jelét már a jövő héten láthatjuk, ugyanis Egyiptom Magyarországra akkreditált nagykövete, Mahmoud Assem Elmaghraby a globoport.hu munkatársainak elárulta, hogy napokon belül magas rangú politikusokból álló delegáció érkezik hazánkba, az észak-afrikai ország elnökének, Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisinek a vezetésével.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez