Az EU szabadkereskedelmi megállapodást kötött Vietnammal

A következő években lebontják majdnem az összes vámot az unió és a mintegy 90 millió lakosú ázsiai ország közötti árukereskedelemben.

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött az Európai Unió (EU) és Vietnam. Az egyezmény, amelynek szövegét a következő hónapokban véglegesítik, várhatóan 2017 végén vagy 2018-ban lép életbe – közölte kedden az Európai Bizottság.

Az egyezmény eredményeképpen a következő években lebontják majdnem az összes vámot az unió és a mintegy 90 millió lakosú ázsiai ország közötti árukereskedelemben. A két és fél év tárgyalás után elért megállapodást az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell még hagynia. “Sikerült egy kiegyensúlyozott megállapodást kötni, amely lendületet ad az Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával folytatott kereskedelemnek” – mondta Cecilia Malmström kereskedelmi biztos. Hozzátette: a megegyezés modellként szolgálhat az unió és a fejlődő országok között a jövőben kötendő szabadkereskedelmi megállapodásokhoz. Az EU eddig egyedül Szingapúrral kötött szabadkereskedelmi megállapodást, Malajziával folyamatban vannak a tárgyalások.

A vámtarifák mérséklése mellett Vietnam eltörli csaknem összes exportilletékét is, valamint liberalizálja a kereskedelmet a pénzügyi szolgáltatói és telekommunikációs szektorban csakúgy, mint a közlekedés, posta- és futárszolgálat területén.

A kereskedelmi biztos szerint a tárgyalások során a kényesebb témák közé tartozott az emberi jogok helyzete Vietnamban, valamint az a kitétel, amely kizárja, hogy az olcsó kínai textilipari termékek Vietnamon át eljussanak az EU-ba.

Tavaly az Európai Unió országaiból származott a vietnami import 10 százaléka, amellyel a 28 tagállamú közösség Kína után – a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagállamait nem számítva – Vietnam második legnagyobb kereskedelmi partnere volt. A vietnami export 18 százaléka irányult az unióba 2014-ben, amivel az EU az Egyesült Államok után a második legnagyobb részesedést érte el az ázsiai ország kiviteléből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez