Újabb politikai gyilkosság Burundiban, megölték a volt vezérkari főnököt

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek Jean Bikomagu ezredest, aki korábban a burundi hadsereg vezérkari főnöke volt. Ő a második olyan magasrangú katonatiszt, aki politikai gyilkosság áldozata lett, miután Pierre Nkurunziza elnök harmadszorra is újraválaszttatta magát az ország élére.

Az ezredest a háza közvetlen közelében lőtték le a burundi fővárosban, Bujumburában. A gyilkosságot az ismeretlen elkövetők a kora reggeli órákban hajtották végre. Az ezredes éppen egy templomból tartott haza felé a lányával, amikor meggyilkolták. Bikamagu a helyszínen meghalt, lány súlyosan megsérült, őt jelenleg kórházban ápolják válságos állapotban.

„Az ezredes éppen belépet volna a kapun, amikor váratlanul motoros fegyveresek  rálőttek” – mondta egy szemtanú. Közben a katonatiszt egyik rokona elmondta, hogy minden bizonnyal politikai gyilkosság történt, mivel a támadók semmit sem vittek el a házból.

Jean Bikomagu ezredes az 1993-ban kitőrt polgárháború idején irányította a túlnyomórészt tutszik alkototta burundi hadsereget. Bikomagu akkor még a lázadóvezér ként ismert Pierre Nkurunziza elnök által vezetett hutu lázadók ellen harcolt. A 10 évig tartó polgárháborúban végül a hutuk kerekedtek felül, ami azt eredményezte, hogy Nkurunziza elfoglalhatta az elnöki posztot, amihez mind a mai napig ragaszkodik.

A burundi kormány elítélte a gyilkosságot és jelezte, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elfogják az elkövetőket.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez