Az AT&T már ’94-ben látta a jövőt

A világ egyik legnagyobb telekommunikációs cége, az AT&T már több mint húsz évvel ezelőtt egészen pontosan sejtette, hogy mit tartogat számunkra a jövő.

“Vettél már ki olyan könyvet, ami több ezer mérföldre volt tőled? Szelted már át úgy az országot, hogy egyszer sem kellett megállnod útbaigazításért? Vagy küldtél már faxot egyenesen a tengerpartról? A jövőben fogsz. És az AT&T hozza ezt el számodra” – ígérte az óriáscég két évtizeddel ezelőtt.

És bár mostanra a fax lett az egyik legelavultabb technológia, a többi ígéret valóban bevált. Tényleg a világ bármely pontjáról hozzáférhetünk többszázezer könyvhöz, valóban elérhető bárki számára a pontos útvonaltervezés a GPS segítségével, és a világ egyik legtermészetesebb dolga lett dokumentumokat küldeni a tengerpartról.

Az alábbi videó rengeteg technológiai áttörést mutat be, amik mára többé-kevésbé megvalósultak (kivéve, hogy a videócsevegést nem utcai telefonfülkékből bonyolítjuk), az egyetlen kivételt az képezi, hogy mely cég hozta el ezeket számunkra. Merthogy nem az AT&T. Legalábbis nem egyedül. Kétségtelen azonban, hogy nem jött ki rosszul az üzletből így sem.

A csupán húsz évvel ezelőtti elképzelések pedig valósággá váltak, ami felveti a kérdést: vajon a most futurisztikusnak tartott és egyelőre szinte elképzelhetetlen áttörések is csak húsz évre vannak tőlünk? Sőt: lehetséges, hogy az egyre gyorsuló fejlődésnek köszönhetően ennyit sem kell várnunk?

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez