Tilos lett a selfie bot a japán állomásokon

A japán társadalomra ma már alapvetően jellemző, hogy imádnak fotókat készíteni, majd azokat megosztani a közösségi oldalakon, főleg miután megjelentek a praktikus selfie botok. Bizonyos állomásokon most betiltották őket.

Egy utazás nem lenne teljes, ha nem készülne pár remek egyéni vagy csoport selfie a leglátványosabb helyeken, illetve éttermekben, a vonaton stb. Azonban Japánban ettől a héttől 1195 helyen nem lesz látható egyetlen árva selfie bot sem használat közben, ugyanis a nyugat-japán vasútállomásokon betiltották a használatát.

A tiltás valószínűleg keresztbe tett a szeptember végi ötnapos szabadságnak is (szeptember 19-23), amikor Japánban nagyon sokan utaznak valahová, ahol persze minden emléket meg akarnak örökíteni.

A West Japan Railways, másnéven a JR West bejelentette, hogy szeptember 19-én a selfie botok használata már nem lesz megengedett 1195 állomáson, ahol megáll a Sinkanszen gyorsvonat.

A tilalomnak két fontos oka van. Először is mivel a JR West állomásait még a selfie botok feltalálása előtt építették, nem tervezték bele azokat az eshetőségeket, melyeket a botok okozhatnak. A selfie botok használata során számos berendezés szenvedett már kárt (kivetítők vezetékek stb.), illetve áramütés is érhet egy selfie bot használót, akkor is, ha nem ér konkrétan semmihez a bot.

Másodszor pedig amellett, hogy félnek a selfie bot okozta balesetektől, az is szempont, hogy a bothasználat mennyire zavarja a többi utast. A pályaudvar peronján ugyanis sok esetben csoportok annyira beleélik magukat a fényképkészítésbe, hogy nem szentelnek figyelmet a környezetüknek. Ezzel pedig akadályozzák, illetve veszélyeztetik a többi utast, akiknek a hirtelen megjelent selfie botok elől kell hajolgatniuk. Még nagyobb aggodalomra ad okod, ha a figyelmetlen fotósok a botot belógatják a peronra, esetleg a vont elé.

A selfie botok használata jelenleg még megengedett az ország többi állomásán, de ha ennek valós előnyeit felismerik, valószínűleg a többi társaság is átveszi a szabályozást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez