Mit hordjanak az ultraortodox lányok?

Ugye, senki sem gondolja, hogy az (öltözködésükben is) megkötéseknek eleget tevő ultraortodox zsidó lányokat nem érdekli a divat? Most egy 18 éves lány az egyik sztár, akire a leginkább hallgatnak abban a kérdésben, hogy mit is vegyenek fel.

Bracha Benhaim éppen hogy elvégezte a szemináriumot, de máris minden alapja megvan ahhoz, hogy senki ne csodálkozzon az álmán: azon, hogy boltot nyitna a párizsi divat főutcáján, a Champs-Elysées-n. 18 éve dacára ugyanis ő az ultraortodox lányok egyik kedvenc divattervezője Jeruzsálemben. Azt mondja: fogja a divatot, ami ugye teljesen anyagi dolog, és megszenteli.

har1

Még az iskolában kezdődött, az ultraortodox szemináriumban. Szabad idejében varróórákat vett, mint oly sokan az osztálytársai közül. Aztán elkezdett varrni, magának. Olyan cuccokat, amik megfeleltek a szigorú vallási előírásoknak, de az ő izlésének is. Aztán elkezdték ostromolni a barátnői, meg a barátnői barátnői. Varrt nekik is. De a kiugrást az hozta el, amikor a nővére a lakásukban ruhavásárt rendezett. Ez megszokott dolog a haredi nőknél, de ő úgy gondolta: miért ne használná ki a helyzetet, miért ne állítana be egy standot a saját ruháival?

har3

Egyből elkapkodtak mindent az állványról, és még többet követeltek a vásárlók. Mert Bracha ruhái különlegesek. Nem azok a felnőttes, vastag, fekete, fehér, kék vagy unalmasan pasztelles darabok, amelyek elözönlik az ultraortodox városrészek utcáit Izraelben. Ellenkezőleg: fiatalosak, könnyűek, színesek. A hobbiból üzlet lett. Saját szalon, ahol 30 éve a szakmában dolgozó varrónők öntik anyagba a 18 éves lány által megálmodott ruhákat. Bracha már csak tervez és anyagot választ.

har4

A kollekcióihoz ihletet merít a világ nagy tervezőinek munkáiból – Valentino, Chanel és Dolce&Gabbana a kedvencei. De leginkább maguk a textilek inspirálják. Meglát egy anyagot, és már látja azt is, mi lesz belőle. A ruhái visszafogottak, decensek, megfelelnek a Halacha, a mindenre, így az éltmódra is kiterjedő vallási törvények előírásainak. Mégis van bennük fantázia, stílus és trend-érzékenység. Lehet, hogy Bracha Benhaim egy nap tényleg üzletet nyit a Champ Elysées-n.

har2

Fotó: ynetnews/ Rotem Barak. A nyitóképen Bracha Benhaim.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez