Miért éppen a főpályaudvarnál robbantottak Ankarában?

A török fővárosban 80 fölé nőtt a déli robbantások áldozatainak száma, több, mint 180 a sebesült. Arról, hogy miért Ankara főpályaudvaránál robbantottak a merénylők, és lesz-e várhatóan hatásuk a robbantásoknak a törökországi idegenforgalomra, Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas szakújságírót kérdezte az M1 televízió.

A műsorból kiderült, hogy a tüntetők, akik ellen a merényletet végrehajtották, azért a pályaudvarnál gyülekeztek, mert ez a hely rendkívül tágas és forgalmas, egy sugárút végén, egy híd után található. Ezeket a sugárutakat német városépítészek tervezték a 20-as években, miután Kemal Atatürk a központi fekvésű, mindenhonnét jól megközelíthető Ankarába tette át Törökország fővárosát.

Ankara akkor mindössze 300 ezres város volt, abból nőtt ki a mai 5 milliós metropolisz – mondta el Kiss Róbert Richard. A városban 12 egyetem és főiskola, ennél fogva sok fiatal van. Külföldi turista viszont kevés, évente 220 ezren utaznak Ankarába, megnézni a Kemal Atatürk mauzóleumot vagy például a Kocatepe mecsetet. A belföldi látogatók száma viszont ennél jóval nagyobb, és ők részben a főpályaudvarra érkeznek. Ezért a mai robbantás helyszíne szinte mindig zsúfolt, főleg olyan nagy tömegrendezvények idején, mint amilyen a mai békemenet is volt.

Az, hogy a törökországi turizmusra is lehetnek-e majd olyan hatással a nyári, illetve a mai merényletek, mint Tunéziára volt a szúszai vagy a Bardó-múzeumi mészárlás, Kiss Róbert Richard szerint azon is múlik, hogy el tudják-e kapni az elkövetőket. Miután a külföldiek fő célpontja nem Ankara, hanem Isztambul, Izmir, Antaliya, a török Riviéra vagy például Kusadasi, a fővárosban történtek vélhetőleg nem riasztják el az utazókat. A szakújságíró példát is mondott: ő maga is járt Kusadasiban, amikor 2005 nyarán ott merényletet követtek el, ezen a támadáson a város és a turizmus hamar túltette magát.

Most már túl vannak a főszezonon Törökországban, a nyaralók helyét átvették a golfturisták és a városnézők, köztük a legnagyobb számban az oroszok. Ha a török hatóságok határozottan lépnek fel a támadókkal szemben, akkor ők maradnak is – véli Kiss Róbert Richard.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez