Amikor a fáraót üldözi az átok

Az év elején aranyból készített, féldrágakövekkel diszített maszk rongálódott meg, most pedig figyelmetlen iskolások okoztak majdnem bajt. Tutenhamonnak nincs túl jó éve a kairói Egyiptomi Múzeumban.

Januárban takarítás közben letörött a gyermekfáraó, Tutanhamon aranymaszkjának szakálla. Ügyetlenül visszaragasztották, de úgy, hogy a mostani restaurálásnál az epoxi nyomait is el kell tüntetni róla. Tegnap pedig a 18. dinasztia leghíresebb uralkodójának fából készült, festett stukkóval bevont feje szenvedett “nyaksérülést” – írja az Aswat Masriya.

Történt, hogy egy iskoláscsoportból néhány gyerek rádőlt az üvegtárlóra. Tutenhamon feje elmozdult a helyéről, kicsit megdőlt, de – és ez már csak akkor derült ki, amikor a szakértők kivetették, és tüzetesen megnézték – semmilyen sérülést nem szenvedett. Minderről a kairói Egyiptomi Múzeum igazgatója, Khaled al-Anani számolt be a lapnak. A több mint 3.300 éves fejet azóta visszatették a tárlóba.

Képet nem közöltek, de vélhetően erről a lótuszlevekből előbukkanó fejről lehet szó.
Képet nem közöltek, de vélhetően erről a lótuszlevekből előbukkanó fejről lehet szó.

A múlt héten egyébként megkezdték a januárban megsérült aranymaszk teljes restaurálását. Ehhez 50 ezer eurót kaptak a német külügyminisztériumtól. Az Uniótól pedig 92 és fél ezer eurót a Tutenhamon galéria többi részének és a teljes keleti szárnynak a felújítására.

Egyptian-Museum-In-Cairo

A kairói Egyiptomi Múzeum legizgalmasabb kiállítása az, amelyik a gyerekfáraó 1922-ben feltárt sírjában talált tárgyakat mutatja be. A brit Howard Carter felfedezése a 20. század legjelentősebb régészeti lelete volt: egy több mint 3 ezer éve érintetlen, fosztogatók nem látogatta fáraósír. Amely egyből a leghíresebb egyiptomi uralkodóvá tette Tutenhamont, aki pedig alig ült a trónon, hisz 17-18 éves volt, amikor meghalt.

tut átka

A Tahrir térnél 1902-ben nyílt Egyiptomi Múzeumban 107 terem van, tele a történelem előtti időktől a római korig terjedő időszak emlékeivel. A legtöbb tárgy persze a fáraókorból származik. Összesen 160 ezer műtárgy tanúskodik Egyiptom 5 ezer évéről: az összes raktár tömve van, nagyon nagy anyagot nem is tudnak kiállítani. Ezért volna annyira fontos, hogy végre elkészüljön a piramisok közelében az új épületkomplexum, ahol 100 ezer tárgyat terveznek bemutatni a látogatóknak. A 800 millió dolláros beruházást eredetileg 2012-ben adták volna át. Az időpont folyamatosan csúszik, de már épül Gízában a mostaninál jóval tágasabb, csúcstechnológiával felszerelt új múzeum. Erről ITT írtunk részletesebben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez