Győzelmüket ünneplik a vietnami transzneműek

A héten Vietnamban elfogadtak egy új törvényt, amely lehetővé teszi, hogy azok az emberek, akik nemváltoztató műtéten estek át, hivatalossá tehessék új nemüket a nyilvántartásban. Sokak számára ez rendkívüli pillanat.

Amikor Le Anh Phong meghallotta a hírt, nagyon boldog lett, rögtön sírva fakadt. „Felhívtam édesanyámat és a nővéremet, akik már nagyon régóta a legnagyobb támogatóim, és ők is sírtak a hír hallatán” – mondta a BBC riporterének.

Az új törvénynek olyan sokan örültek meg ma, hogy az LMBT-közösség  (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) több mint száz tagja kezdett bulizni Hanoi  utcáin, hogy megünnepeljék azt, amit oly régóta vártak.

Le Quoc Phong, aki férfinak született, mindig is lánynak érezte magát. „Szép ruhákat akartam hordani az iskolában, és tetszeni a fiúknak, de folyton kigúnyoltak. Sokáig a szüleim sem fogadtak el.”

A férfi évekig harcolt azért, hogy elfogadtassa magát családjával és barátaival, végül pedig elhatározásra jutott. „Elmentem Thaiföldre egy nemváltoztató műtétre, ami négy fájdalmas órán át tartott” – mondta Phong (immár asszony) a BBC-nek.

„Csinos lányként jöttem vissza Vietnamba, pont az voltam, aminek mindig is képzeltem magam. De papíron még mindig férfi voltam. Ez most meg fog változni.”

_86883390_030291309-1

Az új törvény lehetővé teszi, hogy azok, akik nemváltoztató műtéten estek át, regisztrálják új nemüket hivatalosan is. A törvény 2017. január 1-jén lép hatályba, a tisztviselők addig kidolgozzák a részleteket. Azt remélik, hogy ezzel a bonyolult nemváltoztató műtétek a vietnami kórházakban is bárki számára elérhetőek lesznek. Jelenleg teljes nemátalakítás nem lehetséges az országban,  csak kisebb korrekciós műtéteket végznek.

„Ez nagyon fontos és nagyon ünnepélyes lépés” – mondta Tran Khac Tung, egy LMBT támogató szervezet vezetője. Adataik szerint mintegy 270 ezer transznemű ember él Vietnamban.

A győzelem egyébként annak a többéves harcnak köszönhető, amit az LMBT aktivisták vívtak, hogy törvényes joguk legyen megváltoztatni nemüket. Tran Khac Tung csodának tartja, hogy a transznemű emberek jogi kérdése az országgyűlés elé került.

Vietnam ezzel, úgy tűnik, egy lépéssel előbbre jár, mint Thaiföld, ahol a nagy számú nemváltoztatás ellenére a törvény szeme előtt mindenki olyan nemű, amilyennek született. Így még azokat is besorozzák katonának, akik már nővé operáltatták magukat. Erről ITT írtunk korábban.

(Fotó:EPA)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez