A falu összes férfiját kivégezték drogkereskedelemért

Állítólag van olyan falu Iránban, ahol egyetlen férfit sem hagytak életben állítólagos drogkereskedelem miatt. A tömeges kivégzést az ország családügyi minisztere egy interjúban “említette meg”, úgy gondolja, veszélybe került a település jövője.

Amíg a kábítószer-kereskedelem jelenti az egyetlen kereseti forrást, addig senki sincs biztonságban – mondta Szisztan tartomány családügyi alelnöke a településben elfajuló bűnözés hatásairól a Mehr hírügynökségnek adott interjújában.

Szisztan tartomány szomszédjával együtt több ezer kilométer hosszan határos Afganisztánnal és Pakisztánnal is, így lakóinak többsége más munka hiányában drogcsempészettel foglalkozik. A bűnözők általában a felnőtt férfiak soraiból kerülnek ki, de mikor a törvény keze lesújt rájuk, a kivégzettek gyermekei bosszúból apjuk nyomdokaiba lépnek, így soha sem ér véget a bűnözés – mondta a politikus.

Az iráni vezetés azonban könyörtelenül lecsap a drogkereskedőkre – ugyanúgy a szunnita szélsőségesekre is. Akiről azt gyanítják, hogy a kettő közül valamelyik, halálra ítélik. Így kerülhetett Szisztan és Balicsesztán azok közé a tartományok közé, ahol a legtöbb kivégzést tartják. Pontos számok nincsenek, de van már olyan falu, ahol egyetlen férfi sem maradt életben a kérlelhetetlen bírák ítéletei után.

“Ha nem cselekszünk, a bűnözés teljesen felemészti ezeket a családokat. A társadalom felelős azokért, akik a kivégzettek után hátramaradnak. Évekig nem foglalkoztunk a családok támogatási programjával, most azonban újra el kell kezdenünk, a hatodik nemzeti fejlesztési terv részeként” – mondta az  alelnök.

Irában gyakran és rendkívül gyorsan szabnak ki halálos ítéletet, melyeket “pillanatokon belül” végre is hajtanak. Ezért az Iszlám Nemzetgyűlés nemrég olyan törvényjavaslatot készített, amely életfogytig tartó börtönnel büntetné a kábítószeres vétkeket, halál helyett.

(hirado.hu)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez