1500 menekült és migráns gyerek rekedt egyedül Görögországban

Legalább 1500. Nincs hova menniük, sokan közülük a szabad ég alatt alszanak.

Nem tudni, ki a szerencsésebb: akit táborba zártak, vagy aki kint maradt a hidegben. A nemzetközi gyermekmentő szervezet, a Save the Children hívta fel a másfél-kétezer, Görögországban egyedül maradt gyerek helyzetére a figyelmet Ferenc pápa leszboszi látogatása előtt.

A jogvédők szerint Görögországnak le kell állnia azzal, hogy bezárja ezeket a gyerekeket. Az Európai Unióhoz fordultak, hogy segítsen biztonságosabb, nyitott helyeket találni nekik.

A gyerekek áldatlan körülmények között éjszakáznak, ahol tudnak, vagy éppen zárkákba csukják őket, de így is, úgy is kipotyognak a rendszerből, erőszaknak, zaklatásnak vannak kitéve, vagy éppen kihasználják őket az embercsempészek – mondja Save the Children görögországi csapatának vezetője, Amy Frost.

A kiskorúak, akik közül sokan még csak 10 év körüliek, többnyire Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból indultak útnak. Sokan háború vagy más erőszak elől menekültek el. Vannak, akik egyedül jöttek Európába, és vannak, akik útközben keveredtek el a családjuktól.

Ferenc pápa ma látogat Leszbosz szigetére, hogy felhívja a figyelmet az európai migránsválság mostani frontvonalára.

Emberek százezrei jutottak el az elmúlt évben Európába az Égei-tengeren át, Törökországból Görögországba. Az Európai Unió a múlt hónapban állapodott meg Ankarával arról, hogy lezárja ezt az útvonalat, a balkáni országok pedig a határaikat zárták le.

Így rekedt a több mint 1500, kísérő nélküli gyermek Görögországban. Ahol a segélyszervezet szerint mindössze 477 menedékhely jut nekik. Ezek már rég megteltek, az újonnan érkezőket elkülönítő központokba vagy börtöncellákba rakják. Frost szerint többen heteken át rendőrségi fogdákban voltak, nagyon rossz körülmények között.

A moriai regisztrációs táborban, ahova a pápa ellátogat, és ahol nem oly rég Anglina Jolie is járt, iszonyú a zsúfoltság, a gyerekek egymás után betegszenek meg. Ott 60 kiskorút egy olyan részlegben helyeztek el, amelyet a rendőrség működtet. A Save the Children leszboszi szóvivője azt mondja, nagyon aggódnak az ő mentális és fizikai állapotuk miatt. Nagy a kosz, nincs elég ágy, és nem jutnak hozzá jogsegélyhez.

Kép a oriai táborból, ami korábban katonai bázis volt. Forrás: Save the Children
Kép a moriai táborból, ami korábban katonai bázis volt. Forrás: Save the Children

De vannak olyan gyerekek, akik az athéni utcákon alszanak. Azok pedig, akik Görögország nyugati határáig jutottak el, azzal néznek szembe, hogy kihasználják, zaklatják őket. Egy 15 éves fiú szerint, aki több éjszakát töltött a sárban és az esőben a szabad ég alatt,  a határnál a körülmények siralmasak. “Sírni volt kedvem, de nem akartam, hogy mások sírni lássanak” – mesélte az aktivistáknak. Azt mondja, azért jött el Szíriából, mert becsukták és megverték. A csónakja kétszer majdnem elsüllyedt a török és a görög partok között.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet pénteki közlése szerint már 153,362 migráns és menekült jutott el az idén tengeren Görögországba, de az érkezők száma az elmúlt héten jelentősen visszaesett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez