Thaiföldön halnak meg a japánok

Thaiföld nagyon népszerű a japán nyugdíjasok körében, de sokan a végén magányosan, egyedül halnak meg.

Tahiföld Csiangmaj nevű városának nyomornegyedében, ahol az utcák elhagyott autókkal és szeméttel vannak tele, egy 81 éves japán férfi halt meg rákban februárban. Itt él a az országban a legtöbb idős japán.

fgnfghnfghf

„Vissza akarok menni Japánba. Hiányzik” – mondta halálos ágyán. Testvérei nem vették magához a holttestét, inkább arra kérték a férfi thai barátnőjét, aki vele élt, hogy szórja szét hamvait a közeli folyóban.

Mivel árak tekintetében olcsó, Thaiföld igen kedvelt célpont a japán nyugdíjasok körében, akik szeretnék idős napjaikat külföldön tölteni. Azonban egyre többen halnak meg közülük magukra maradva az országban. A nemrég elhunyt idős ember barátnője szerint a férfi Tokióban született, és taxis volt. Két évtizeddel ezelőtt költözött Thaiföldre, mert olcsóbb ott az élet, mint Japánban. Mivel azonban nem ismerte a nyelvet, barátok nélkül élt. Tévét nézett és olvasott.

„Mivel nem dolgozott, és kevés pénze volt, nem tudta fizetni a kórházi kezelést” – mondta a lány.

Ez nem ritka eset. Egy másik 80 éves japán szintén meghalt nem sokkal azután, hogy megbetegedett. Ritkán beszélt szomszédaival. Thai felesége végezte a temetést, amin Japánban élő lányai nem voltak hajlandók részt venni.

A Japan Times szerint Észak-Thaiföldön több mint 1500 idős japán él a helyi nyilvántartás adatai alapján. A legtöbben azt tervezik, hogy hazamennek Japánba, miután kikalandozták magukat.

old-man

„Nem akarok gondot okozni a helyieknek, így azt tervezem, hogy majd hazamegyek Japánba” – mondja egy 76 éves férfi.

De a legtöbb esetben úgy alakul, hogy nincs elég pénzük visszamenni. Nem tudnak dolgozni, kevés a nyugdíj, betegek lesznek, vagy éppen adósságba keverednek. A thaiföldi hatóságok szerint az a probléma, hogy az ott maradt japánok nagyon visszahúzódóan élnek, és nem lehet tudni, mit csinálnak, mi van velük.

A Csiangmaj városi konzulátus szerint mintegy 20 japán halt meg ott az elmúlt három évben. A legtöbbjük holttestét csak napokkal később fedezték fel. A Japánban élő rokonok legtöbbször visszautasítják a temetés lebonyolítását. Hasonló esetek fordulnak elő a Fülöp-szigeteken is.

„Olyan, mintha az elöregedő Japán társadalom külföldre utazna meghalni. Erre senki nem számított pár évtizeddel ezelőtt” – mondta a helyi japán konzul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez