Délutáni alvás, nem csak óvodában

Óvodában természetes, hogy délután alszanak a kicsik. Japánban most az iskolákban is adnak időt a gyerekeknek délután aludni. Legalábbis kísérleti jelleggel. A diákok maguk kérték a délutáni sziesztát.

Hyogo prefektúra egyik általános iskolájában jelenleg 10 perces délutáni alvásidővel tesztelik a kérést, aminek célja, hogy a fiatalok jobban tudjanak koncentrálni, illetve hogy egy kis áramot spóroljanak. A szieszta az iskola diáktanácsának az ötlete volt. Azt vetették fel, hogy a délutáni alvás igenis pozitív hatással van a diákokra a tanulmányi eredményt illetően, illetve hogy nem fogy az áram, míg szundítanak egyet.

A helyi oktatási tanács úgy döntött, hogy elsőként kísérleti jelleggel engedi az alvásidőt. Most ebéd után 10 percig mindenki szundíthat egyet. Nem valami sok idő, ha figyelembe vesszük, hogy az általános iskolások Japánban még este is iskolában vannak. Ilyenkor behúzzák a függönyöket, kikapcsolják az elektromos berendezéseket. A kimerültség határán lévő tanárok is beszállnak: 10 percre az asztalra hajtják le a fejüket.

Most a cél, hogy bizonyítsák: a 10 perces alvásnak pozitív hatása van a koncentrációra és a tanulmányi eredményre, illetve a viselkedésre. Bár nem biztos, hogy a szieszta bevezetésre kerül, a diákok azt mondják, jobban érzik magukat. Felfrissültek és tisztább fejjel gondolkodnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez