A bitcoinnak jót tesz a Brexit

Nagy-Britannia döntése miatt lejtmenetbe kapcsolt a font árfolyama, ami az egész világ gazdaságát befolyásolta. A dollár ellenében való 10%-os csökkenés mindenhol negatív eredményeket hozott, az egyetlen kivétel a bitcoin. A digitális fizetőeszköz egészen eltérően reagált a britek kilépési szándékára.

Jelenleg 600 dollár felett mozog egy bitcoin ára, de a Brexit bejelentését követő huszonnégy órában történt a legnagyobb változás. Először lezuhant 550 dollárra, majd hirtelen felküzdötte magát 650 fölé.

bitcoinpriceeuref.0

Ez persze még mindig messze van a fizetőeszköz egyik legutóbbi rekordjától, az egy hónappal ezelőtti 719 dolláros ártól. A Brexiten kívül azonban rengeteg faktor befolyásolja az egész világon egyedülállóan működő bitcoin értékét. Múlt héten például néhány órára összeomlott a Hong Kong-i bitcoin-váltó, a Bitfinex.

Az angolok kilépése az egész világ gazdaságát megrengette, így Kínát, az egyik legnagyobb bitcoin piacot is. Múlt héten ötéves mélypontra került a jüan, ezáltal a bitcoin is komolyan kilengett.

Bár többen azt állítják, hogy a bitcoin biztonságos megoldás lehet a Brexit okozta elértéktelenedésre, hiszen szinte az egyetlen pénznem, ami nemhogy megtartotta eredeti értékét, hanem még növelte is, a digitális fizetőeszköz azonban egyáltalán nem mondható stabilnak.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez