Megkínozták filmnézésért – öngyilkos lett egy észak-koreai lány

Egy észak-koreai diáklány öngyilkos lett, miután megkínozták, amiért illegális filmeket nézett – írja a Korea Times.

A Cshongdzsin Művészeti Intézet egyik hallgatóját letartóztatták, majd megkínozták a cenzorok Észak-Koreában, mert tiltott dél-koreai filmeket találtak nála USB adathordozón. A lány a mosdóban öngyilkos lett, hogy elkerülje a büntetést.

„A 23 éves nő állítólag azért is ölte meg magát, hogy megvédje a barátait, akik szintén érintettek voltak az ügyben” – írja a forrás.  „Tudta, hogy nem fogja kibírni a 109-es bizottság kínzását.”

A 109-es bizottság egy különleges cenzúraosztály, melynek politikusok, ügyészek, állambiztonsági ügynökök a tagjai.  A Korea Times szerint ha valaki Északon illegális videótartalmakat néz, akár 10 év börtönbüntetést is kaphat, nem beszélve a kínzásokról.

A „bűnözőket” állítólag többnyire négyzet alakú fadobozban kínozzák, melyekben bőrpántok és vezetékek vannak. Állítólag a lányon kívül még ketten követtek el öngyilkosságot az idén kínzások miatt. Egy szintén főiskolai hallgató vegyszert ivott a kínzóteremben, míg egy 40 éves nő kiugrott a cenzúraosztály épületéből, az ötödik emeletről.

(A kép illusztráció)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez