12 éves merénylők is börtönbe kerülhetnek Izraelben

Az eddigi 14-ről 12 évre csökkentette a büntethetőség korhatárát súlyos terrorista bűncselekmény esetében az izraeli Kneszet. A törvényjavaslatot előterjesztő parlamenti képviselőnő arra hivatkozott: egészen fiatalok is részt vesznek a késelő intifádában, mely októberben kezdődött.

Emlékeztetett a 13 éves Ahmed Manaszra ügyére, aki 15 éves unokatestvérével együtt részt vett egy késelésben Kelet-Jeruzsálemben. A fiút elfogták, unokatestvérét lelőtték a rendőrök. Akkor még nem állíthatták bíróság elé a 13 éves fiút, de ezentúl ez is lehetséges lesz. Egyébként a fiú időközben betöltötte 14. életévét, így már börtönbe küldhető.

Mindez az izraeli polgári törvénykezésre vonatkozik. A katonai bíróságok már eddig is elítélhettek 12 évesnél idősebb gyerekeket. Egy palesztin lányt, aki a merénylet idején 12 éves volt, el is ítéltek három hónapra. Áprilisban szabadult. A katonai bíráskodás Ciszjordániában van érvényben.

Izraelnek mindenütt nagy gondot okoz, hogy az ellene küzdő szervezetek mindinkább polgári személyeket használnak fel a harcban. Így a terrorelhárítás jóval kevésbé hatékony. A törvénykezés megszigorításával ezt szeretnék fokozni. Az izraeli parlament arab képviselői viszont azt hangsúlyozzák, hogy a gyerekeket inkább iskolába kellene küldeni és nem börtönbe. Aligha valószínű ugyanis, hogy a börtönbeli tapasztalatok mintapolgárrá változtatnák a 14 év alatti palesztin késelőket…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez