Kisöpörték az Iszlám Államot Manbidzsból, Európa fellélegezhet

73 nap után sikerült felszabadítani az észak-szíriai várost, amely az Iszlám Állam egyik legfontosabb hídfőállása volt. Az Iszlám Állam ugyanis innen indította útjára terroristáit Európa felé, hogy beszivárogva merényleteket hajtsanak végre. Emellett fontos logisztikai és utánpótlási bázisként is szolgált számukra.

Komoly harcok árán sikerült a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) felszabadítaniuk Manbidzst Észak-Szíriában, ahol az Iszlám Állam két éve vette át a hatalmat – írja a BBC. A török határ közelében található település visszafoglalásának rendkívül komoly stratégiai jelentősége van. Manbidzs ugyanis félúton van az ostrom alatt álló Aleppó és az Iszlám Állam szíriai fővárosának számító Rakka között. Itt futnak össze azok az útvonalak is, amelyek biztosították az Iszlám Állam utánpótlásainak és harcosainak  gyors mozgását Szíria belsejébe. Emellett kiindulópontként is szolgált az Európába beszivárgó terroristák számára is, illetve ide érkeztek azok a külföldiek is, akik Iszlám Államhoz akartak csatlakozni.

Az észak-szíriai város bevétele 73 napig tartott. Az SDF offenzíváját nagyban nehezítette, hogy a terroristák élő pajzsként használták a város lakóit. Körülbelül kétezer civilt sorakoztattak fel a frontvonalnál, hogy megfékezzék a szövetséges erők előrenyomulását. Az SDF offenzíváját egyébként amerikai és európai vadászgépek is segítették. A legutóbbi információk szerint viszont a terroristáknak sikerült elhagyniuk a várost, körülbelül 500 gépkocsival indultak el a török határnál található Jarablus felé. A terroristák túszul ejtett civileket is magukkal vittek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez