A vallásos gyerekek kevésbé nagylelkűek

Az általános meggyőződés valószínűleg pont a címbéli állítás ellenkezője. A vallásosság egyik alappillére (legalábbis írásban) az önzetlenség, a nagylelkűség – “szeresd felebarátod, mint önmagadat.” A valóság azonban nem is lehetne messzebb.

Természetesen nem ez az első kutatás a témában. Jean Decety, a Chicagói Egyetem professzora azonban úgy döntött, a szokásos egyetemi diákok helyett inkább gyerekeket vizsgál meg. Így aztán összedolgozott Kanadában, Kínában, Jordániában, Dél-Afrikában és Törökországban, illetve az Egyesült Államok más részén ügyködő kollégáival – írja a The Economist.

Végül 1170 családot sikerült összegyűjteni a kutatáshoz és minden családból egy, 5 és 12 év közötti gyerekkel dolgoztak. 510 család vallotta magát muszlimnak, 280 kereszténynek, 29 zsidónak, 18 buddhistának és 5 hindunak, 323 pedig nem tartja magát vallásosnak. Ezek után aztán néhány kérdőívvel és interjúval azt is megállapították, hogy a vallásos családok mennyire is azok egymáshoz képest.

Ezután jött a gyerekek vizsgálata. Egy klasszikus teszttel megnézték, mennyire nagylelkűek. Ebben 30 darab izgalmas matricát kap a gyerek, majd elmondják, hogy tízet meg is tarthat belőlük. Miután szépen kiválogatta, hogy melyeket akarja hazavinni, felhívják a figyelmét arra, hogy – ha akarja – valamennyit odaadhat a matricákból olyan gyerekeknek, akik nem vehettek részt a vizsgálatban és ezért nem juthattak matricákhoz. Az átadott matricák száma jelöli a nagylelkűség mértékét.

Az eredmény pedig meglepő: a nem vallásos családok gyerekei átlagosan 4,1 matricát adtak oda, ez a vallásosoknál csak 3,3 volt. A vallások között nem volt igazi különbség, viszont az kiderült, hogy minél vallásosabbnak jelöltek egy családot, annál alacsonyabb volt a gyermeke várható nagylelkűsége.

Érdekes, hogy a vallásos szülők érzékenyebbnek írták le saját gyerekeiket a világ igazságtalanságaival kapcsolatban. Ez pedig a “bort iszik, vizet prédikál” klasszikus esete.

Persze ahhoz, hogy komoly konklúziókat vonjunk le, még szükség van a kutatás megismétléséhez és nagyobb létszámon való teszteléséhez, de az eredmény mindenképpen elgondolkodtató.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez