43 fok és e-karkötő – másfél millió zarándok a mekkai Nagymecsetben

Felülről olyan volt a Nagymecset területe, mintha hó borította volna. A fehér ruhás zarándokok teljesen ellepték a Kába-szentély környékét. Másfél millióan vettek részt a pénteki imán.

Tegyék félre a politikai sérelmeket, a felekezeti gyűlöletet és mellőzzék a jelszavak kiabálását a szent helyeken. Erre szólította fel az éves mekkai zarándoklat, a hadzs résztvevőit a pénteki imát vezető imám, Fajszal Ghazzawi. A sejk azt is hozzátette, hogy a fenti tevékenységek az istentelenség legrosszabb formái – az iszlám legszentebb helyein mindenképpen.

Arra is figyelmeztette a zarándokokat, hogy ne bántsák meg egyik társuk érzéseit sem. Ne zavarják meg a biztonságot, ne szítsanak félelmet és nyugtalanságot, ne keltsenek káoszt és ne tegyék tönkre senki lelki békéjét. Hisz a zarándoklat nem más, mint spirituális utazás.

hadzs

Az imám vázolta a hívőknek, szunnitáknak és síitáknak a zarándoklat menetrendjét a hadzs mai, első napjától az utolsóig. Közben helikopterek köröztek a levegőben, a főutakat pedig lezárták a forgalom elől, hogy utat adjanak a Nagymecset környékén gyalogosan közlekedő másfél millió hívőnek Mekkában.

A mekkai Saudi Gazette beszámolója szerint nagy hőségben kezdődött a zarándoklat, a 43 fokos melegben vizespalackokat szorongattak a résztvevők, és igyekeztek segíteni egymásnak. Azokat, akik képtelenek a hosszú gyaloglásra, a mecset alkalmazottai tolták kerekesszékekben. Sok helyen csapot szereltek fel, hogy forrásvizet vehessenek magukhoz a zarándokok. A biztonságra ezer zártláncú kamera is vigyáz.

A Nagymecset bejáratai előtt rendőrök tartották kordában a tömeget. A zarándokok arról beszéltek, mennyire örülnek, hogy ott lehetnek a Kába-szentély közelében.

kabajo

Az Elefántcsont-partról érkezett 49 éves Coulibaly azt mondta, hogy mióta megérkezett a reptérre, gondját viselik a szervezők, teljesen át tudja magát adni az imának. Egy brit zarándok pedig arról beszélt: kicsit sem fél, biztos abban, hogy a szaúdi hatóságok mindent megtesznek a biztonságukért. Pedig tavaly több mint 2 ezer embert tapostak halálra, amikor egymásra futott két, szemből érkező zarándokcsoport. Akkor nagyon nehezen ment az áldozatok azonosítása. Talán ezért is döntött úgy most a sivatagi királyság, hogy e-karkötőkkel látja el a hadzs résztvevőit. Az okostelefonokkal olvasható karkötőkön ott áll a kód, amely a többi között tartalmazza a zarándok nevét, nemzetiségét, egészségügyi adatait, szálláshelyének címét is.

Az illetékes miniszter azt mondta az AFP-nek, hogy mind a több mint 1,4 millió külföldről érkezett/érkező zarándokot el akarják látni ilyennel. Szaúd-Arábiából további 300 ezer hívőt várnak Mekkába. Az 50 éves Zakou Bakar, aki Nigerből jött, megnyugtatónak találja a karkötő viselését. “Ha meghalok, vagy más probléma adódna – reméljük, nem fog -, akkor tudom, hogy azonosítani tudnak.”

A vízálló karkötők azonban még ennél is többet tudnak. Figyelmeztetnek az ima idejére, megmutatják, hogy merre kell fordulnia hozzá a hívőnek, és egyebek mellett fordítóprogramot is tartalmaznak azoknak, akik nem tudnak arabul.

A hadzsról írt részletes anyagunkat ITT olvashatják.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez