Milliárdos leltár a Tejútrendszerről

A Tejútrendszer egyedülálló pontosságú, mintegy 1,15 milliárd csillag helyét meghatározó atlaszát mutatta be szerdán az Európai Űrügynökség, amelyet a Gaia európai űrtávcső megfigyeléseinek felhasználásával készítettek.

Anthony Brown, a Gaia csapatának kutatója szerdai madridi sajtótájékoztatóján kifejtette, a több mint egymilliárd csillagot tartalmazó atlasz az egyetlen küldetés során készített legnagyobb térkép és egyben a legpontosabb is.

“A tudósok 1,15 milliárd csillag helyzetét katalogizálták” – közölte a küldetésben szintén részt vevő francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS).

A megszámlált égitestek száma úgy is rekord, hogy a Tejútrendszer csillagainak kevesebb mint 18 százaléka szerepel a térképen. A galaxisban lévő csillagok száma – amelyhez Naprendszerünk is tartozik -, ugyanis 100 és 200 milliárd között van.

Ezek közül kétmilliónak az adatait – közöttük a mozgási sebességét és a Naptól mért távolságát – határozták meg és bocsátották az egész világ kutatóinak a rendelkezésére a 25 európai országból származó tudósok.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Gaia-projektet irányító európai konszern 2017 végére tervezi megállapítani az atlaszban szereplő egymilliárd csillag sebességét és távolságát.

2013. december 19-ei felbocsátása óta a Gaia a 100 ezer fényévnyi átmérőjű hatalmas csillagrendszert kutatja, és minden nap 50 millió csillag valamennyi adatát rögzíti.

Az eredetileg tervezettnél 200 millióval több csillagot tartalmazó atlasz segítségével a kutatók alaposabban megismerhetik a Tejútrendszer csillagait irányító fizikai jelenségeket.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez